Noblesse oblige!

Maa, joka tappoi itsensä

 • Ajamme itse itseämme kovaa vauhtia takaisin savupirttien aikoihin.
  Ajamme itse itseämme kovaa vauhtia takaisin savupirttien aikoihin.
 • Nyky-Suomessa tähdet ovat suotuisat vain suurkapitalisteille.
  Nyky-Suomessa tähdet ovat suotuisat vain suurkapitalisteille.
 • Aina vain lisää tällaista Suomeen...
  Aina vain lisää tällaista Suomeen...
 • ...mutta nämä kyllä joutavat kuolla pois jaloista. :-(
  ...mutta nämä kyllä joutavat kuolla pois jaloista. :-(
 • Näitä meiltä veroina kerätään, mutta mihin ihmeeseen ne katoavat?
  Näitä meiltä veroina kerätään, mutta mihin ihmeeseen ne katoavat?
 • Tässähän niitä luvataan afrikkalaisille! "Ottakaa nyt edes sata miljoonaa", sanoo Punamuumi.
  Tässähän niitä luvataan afrikkalaisille! "Ottakaa nyt edes sata miljoonaa", sanoo Punamuumi.

Suomen rajat pitäisi ehdottomasti sulkea välittömästi. En sano tätä rasistina tai ksenofoobikkona, vaan sanon tämän ihan oman mielenrauhani tähden. Nimittäin mitä enemmän kuulen olosuhteista muualla, sitä enemmän häpeän sitä, mitä olemme antaneet osaamattomien ja keskenkasvuisten poliitikkojen omalle maallemme tehdä.

Suomalaisten elämisen taso on selvästi entisen Länsi-Euroopan huonoin, vaikka BKT olisi mitä. Koska meillä ei orjuuttavan historian (Ruotsi ja Venäjä) vuoksi uskalleta reagoida, meillä myös voidaan päättää mitä hyvänsä. Säädetään tilapäisiä veroja, jotka jäävätkin pysyviksi. Ei lainkaan valvota ruoan hintaa. Annetaan kauppiaiden ja tukkuportaan nyhtää kartellimaisesti mitä hyvänsä, ja suolataan maajussien menetykset niinikään veronmaksajien rahoilla (nimellä "kansallinen tuki").

Autoilu saa myös meillä maksaa ihan mitä tahansa. Orjaluontoiset suomalaiset kuvittelevat, että se on kovin jätkä, joka ajaa viimeisenä, kun muiden varat eivät enää riitä bensatankilliseen. Aivot eivät kuitenkaan koskaan tunnu alkavan pohtia sitä, että miksi se bensalitra meillä maksaa niin paljon ja mihin se kovimmankin jätkän raha menee?

Omasta kulttuuristamme emme välitä, ja arvokkain asia, suomalainen äidinkieli, on turhaa roskatavaraa. Vaikka ruotsia puhuvia ihmisiä on maailmassa ehkä 9-10 miljoonaa, ja suomea puhuvia vain puolet siitä, meillä silti haaskataan satoja miljoonia ruotsin kielen ylläpitämiseen ja edistämiseen. Eikä juuri kukaan sano mitään. Suomen kieli tuntuu saavan kadota - Suomesta!

Kulttuuriamme tuhoamme lisäksi maahanmuuttohölmöilyllä. Kun joku kapitalisti kerran keksi haluta halvempaa työvoimaa, ja kun joku nollatason poliitikko sai siitä hyvästä olkaan taputuksia maailmalla ("tosi kiva, että te otatte ne, ettei meidän tarvitse, koska niistä on niin paljon harmia"), niin yhtäkkiä "Suomi kuuluu kaikille", ja jotta muuttovirta ei vain tyrehtyisi, niin suomalainen veronmaksaja maksaa jopa lentoliput, kun Afrikassa alkavat kummin kaimat kaivata ilmaisten lihapatojen ääreen.

Kun he tulevat tänne, satsaamme erityisen paljon rahaa heidän oman kulttuurinsa ja kielensä ylläpitämiseen. Sehän on myös suomalaisen veronmaksajan vastuulla. Samalla rakennamme isompia asuntoja, koska heillä on erilainen perhekäsitys. Kukaan ei koskaan rakenna asuntoa suomalaiselle asunnottomalle.

Presidentiksi ja eduskuntaan meillä voidaan valita ihan kuka hyvänsä. Vaikka ennen vaaleja salassa vähän purnaamme, silti valitsemme aina samat naamat plus pari typerää julkkista uudestaan ja uudestaan. Suurin osa meistä siis selvästikin uskoo niitä omilla verorahoillamme painatettuja ja meille jaettuja nelivärimainoksia, joita kaiken maailman Bob Helsingit keksivät luukuistamme syytää.

Katsotaanpa vaikka "hylkiövaltio" Irania ja ihmetellään hitusen: huolimatta hallinnosta, josta kaikki eivät tykkää, siellä kuitenkin yhä on esim. ruoan hintasääntely, eli tuotteille on määrätty maksimihinnat, ja ne on painettu myös tuotteisiin, eli kauppiaiden ahneus on suitsittu. Samaten siellä ei pidetä ihmisiä töissä hautaan asti, vaan eläkeikä kaikilla alkaa heti, kun 25 vuotta työelämää on tehty. Nuorimmilla siis ehkä jo noin 40-vuotiaina, jolloin jää vielä hyvin aikaa nauttia elämästä ja sen ihmeistä.

Katsotaanpa Espanjaa, joka pankkien - ei yhteiskunnan - typeryyden takia horjuu talousnuoralla. Siellä lääkkeet on säädetty halvoiksi yhteiskunnan toimesta, ja eläkeläisille perheineen lääkkeet ovat ilmaisia. Terveydenhuolto, joka on hyvää, ei maksa senttiäkään. Lääkärijonot mitataan tunneissa, ei kuukausissa, kuten meillä.

Nämäkin esimerkit kertovat sen, että vanhemmissa kulttuurimaissa välitetään omasta kansasta, ja tajutaan, että yhteiskunta ei ole mitään sen kummempaa kuin koneisto, jonka tehtävä on pitää ihmiset mahdollisimman onnellisina. Meillä Suomessa kuvitellaan, että valtiovalta on jokin erillinen instituutio "an sich", joka pitää pitää tyytyväisenä, ja kansan etu tulee sitten joskus, jos tulee ollenkaan.

Herätkää, hyvät ihmiset!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

57Suosittele

57 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (173 kommenttia)

Asta Tuominen

Tämän soisi jokaisen suomalaisen lukevan.

Ehkä Ismo Alanko oli oikeassa kappaleellaan Kun Suomi putos puusta. Se tapahtui niin äskettäin, ettemme vieläkään ymmärrä vaalia itsenäisyyttämme, kulttuuriamme ja toisiamme, vaan jatkamme kumartamista joka suuntaan.

Ismo Alanko, Kun Suomi putos puusta.
http://www.youtube.com/watch?v=ivnxAIQrLsw

Richard Järnefelt

Kiitos, Asta!

Ja tekstinihän on vain ohut pintaraapaisu, paljon muutakin omanarvontunnonpuutteesta johtuvaa hölmöilyä maastamme löytyy.

Uusin on tämä "takuus"-seikkailu by Katainen ja Urpilainen.

Petri Haapa

Laulun tekstin voi ymmärtää monella tavalla ja te olette se ymmärtäneet noin.

Richard Järnefelt

Eikös ydinajatus kuitenkin ole, että "kun Suomi putos' puusta, kaikki kävi äkkiä."

Siltä täällä tosiaan näyttää...

Petri Haapa

Niinkuin sanoin: laulun tekstin voi ymmärtää monella tavalla ja te olette ymmärtäneet sen noin.

Richard Järnefelt

Kuinka Sinä sen sitten ymmärrät?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nuorilta päättäjiltä puuttu historian tuntemusta. He elävät enemmän uskonsa varassa ja toisten syöttämien tietojen antaessa voimaa ja uskoa toimiinsa. Näin meitä johdetaan, mutta kuinka kauan?
Täällä elätetään myös moniavioisten miesten perheitä. Toisin olisi näiden miesten kotimaassa. Elanto olisi perheille itse hankittava.
Miksi, miksi ihmeessä meitä köyhdytetään muiden hyötyessä meidän selkänahastamme? Sallimmeko orjuuttaa itsemme toisten edestä?

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

ulkomaalaiset opiskelijat 14.9.2012 09:36 Jyrki Aspegren2

Ja kun tuohon lisätään vielä tuo, mitä jyrki kirjoitti tuossa yllä olevassa blogissaan niin siinähän sitä onkin.

Richard Järnefelt

Se on selvästi osa tätä "meillä ei ole itsetuntoa" - ilmiötä.

Olli Pusa

Minusta paras esimerkki suomalaisesta itsetunnon puutteesta ja vieraiden ihannoinnista oli tunnettu taitelija, joka pääsi opiskelemaan Pariisiin. Hän kummasteli:

"Kyllä Pariisi on hieno kaupunki, siellä katupojatkin puhuvat ranskaa.

Meiltä ressukoilta puuttu suuressa määrin katupojatkin, saati ranskaa puhuvat.

Richard Järnefelt

Tosi hauska anekdootti, Olli! :-)

Olli Pusa

Tuollaisesta alemmuuskompleksista tuntuu olevan vaikea parantuakaan.

Aki Mönkkönen

Pakertakaamme siis hautaan asti töitä, -kellä niitä enää on- että afrikkalaisperäiset ym. mamut saavat toteuttaa itseään tässä maassa!

Richard Järnefelt

Ajattelin juuri tuota samaa, kun aamulla jonotin ruuhkassa...

Peter Hallberg

"Suomalaisten elämisen taso on selvästi entisen Länsi-Euroopan huonoin, vaikka BKT olisi mitä."

Omasta kokemusmailmastani tarkasteltuna väite väite kuulostaa perin erikoiselta.
Mielenkiinnosta kysyn, oletko koskaan asunut muualla Länsi-Euroopassa?

Richard Järnefelt

Kyllä olen, mutta vain maksimissaan puoli vuotta kerrallaan. Enemmän saan tietoa ystäviltäni, joita asuu lähes jokaisessa Euroopan maassa.

Richard Järnefelt

Et kai Sinä, Peter, kuulu niihin suomalaisiin, jotka uskovat, että on ihan oikein, mitä meille suomalaisille tapahtuu? Ja sitten siloittelet asiaa esim. juuri äskeisellä tavalla.

Vai oletko suomenruotsalainen?

Peter Hallberg

En ymmärrä, miten nämä kaksi kysymystä liittyvät toisiinsa?

PS. Äidinkieleni on suomi

Richard Järnefelt

Aimo, täällä oikein live-kuvaa (valokuvaa ei ole): https://www.youtube.com/watch?v=kSipoPYprVg&featur...

Peter: kunhan kysyin, se oli yhtä looginen kysymys kuin minun ulkomailla-asumiseni. Suomenruotsalainen ei nimittäin olisi uskottava arvioimaan Suomen suomenkielisten suomalaisten elin- ja elämisen tasoa.

Jouni Hölttä

Käväisin toissapäivänä erään pitäjän hautuumaalla. Sieltä löytyy 319 pientä ristiä sankarihaudalta. Kova hinta pienelle pitäjälle itsenäisyydestä. Nyt nämä isänmaan pellepetturit antaa kalliisti lunastetun issenäisyydemme pilkka hinnalla pois.

Sisu tässä nousee..., ehkäpä vielä tarvis tarttua aseeseen!

Richard Järnefelt

Olen samaa mieltä, Jouni; kovasti tuntuu siltä, että ne ihmisparat sekä kärsivät että kaatuivat turhaan, jos itsenäisyys nyt lahjoitetaan pois, ja tuhotaan suomalaisuuskin samantien. :-(

Stalinin lisäksi viime sotia aiheuttivat myös omat poliitikkomme. Erityisesti ulkoministeri Erkon itsepäisyys saattoi estää todelliset neuvottelut ennen talvisotaa.

Kovasti tulee mieleen Stubb, joka ulkoministerinä ollessaan kaivoi oikein kaksin käsin Suomelle hautaa.

Kaarina Piipponen

Kaikki mitä kirjoitit on niin valitettavan totta. Oikeasti aika masentavaa seurata, miten tätä maata ajetaan aivan tietoisesti alas. Eikä tavalliset ihmiset pysty paljon vaikuttamaan. Vaikka eri vaaleissa äänestäminen on hyvä asia, tuntuu, ettei se riitä pysäyttämään tätä kehitystä, mitkä pitkään vallassa olevat puolueet ovat aiheuttaneet.

Jos piirtäisi Suomen taloudesta erilaisia käyriä esim. työllisyydestä ja valtion velasta, ne käyrät olisivat laskevia käyriä. Joskus vähän lievemmin ja nyt viime aikoina jyrkkiä laskuja. Minulla on edelleen tallella 90-luvun alun työvoimtoimiston opas, jossa on maininta, että Suomessa hävisi lyhyessä ajassa noin 400000 työpaikkaa. Ja työpaikkojen häviäminen on jatkunut edelleen. Onkohan pian niin, että kuvan savupirttitilanne on suomalaisille täysin realistinen olotila.

Kiva kun olet taas täällä. Itse en ole ollut viime aikoina mitenkään aktiivinen täällä. Välillä tauot ovat paikallaan.

Richard Järnefelt

Laitelkaa mielihyvin kommentteja, palaan noin kolmen tunnin kuluttua, ja hyväksyn kaikki. Olen pahoillani tästä odotuksesta, mutta en saa hyväksymistoimintoa pois päältä, kun minulla on salasanasekaannus aiemman bannauksen vuoksi. Ylläpito, pyydän apua.

Jouni Hölttä

Tulipa tuossa mieleen, että tämä Kataisen hallitus ja sillon -39 Otto-Wille Kuusisen hallitus pyrki/pyrkii samaan päämäärään: suomalaisten alistamiseen vieraaseen komentoon.

Kataisen-Kuusisen maanpetos.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onneksi kyseessä ei kuitenkaa ole itäinen naapuri. Toki etelän hemmotkaan eivät kovin erilaisia ole. Italian mafia tai napolilainen gamorra voi yhtä lailla levitä Euroopassa kuin itäisen maan tavat. Idässä joutuu äkkiä puheistaan telkien taa ellei miellytä maan johtajaa, siis niinkuin Stalinin aikana ikään, ehkä ei ihan yhtä pahassa muodossa kuitenkaan. Suomi usomalaisille, mutta miten?

Veikko Penttinen

Hyvä kirjoitus, jonka kiistämiseen tarvitaan demarin mutkikasta luonnetta, vasemmistoliiton selkärangattomuutta, kokoomuksen röyhkeyttä ja tietysti hurrien naurettavaa hurinaa.

Kyllähän Riku vähän oikoi markkaniatalouden mutkia, mutta niihin tarttuu vain ekonomistit ja politiikot. Ideatasolla kysymys, on kuitenkin, että Suomessa järjestelmä on tärkeämpi kuin ihminen.

Esnpajnan liikenne on hyvä esimerkki. Täällä ajetaan liikenteen, ei liikennesääntöjen ehdoilla niin kuin Suomessa. Ja sehän toimii.

Täytyy kyllä myöntää,että se toimii nykyisin vielä paremmin, kun valvontaa on tehostettu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Irti EUsta ja meillä on suht puhdas pöytä (jos unohdetaan Velkatalkoo-Jykän finanssitöppäilyt).
Alku olisi hankalaa, eittämättä, mutta saisimme itsenäisyytemme takaisin.

Henry

Teemu Tilaeus

Suomalaiset ovat sinisilmäistä kansaa, jonka isänmaan vapautta nakertavat hullut ja huijarit. Miten meillä voikin olla tällainen orjakansa, joka sallii oman sortonsa. Liekö fatalismia?

Suomen surkea sivistyneistö on epäisänmaallista ja suhdanneherkkää lukeneistoa eli oppinutta rahvasta. Rahvas ei vanhan sivistyneistön arvoja omaksunut silloin, kun se rahvaan ruhjovalla voimalla tuli vetäneeksi sivistyneistön alas. Kansakunnan edulla ei ole mitään merkitystä ja vastuusta ja velvollisuudesta ei ymmärretä yhtään mitään. Voi tätä häpeän syvyyttä!

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius
Richard Järnefelt
Richard Järnefelt

Back in business, ja kaikkien kanssa pitkälti yhtä mieltä. Voi kunpa Suomesta huolestuneita olisi muitakin kuin vain me!

Richard Järnefelt

Sen verran Janne Saloselle, ettei ruotsin kieli tosiaan uhkaa suomen kieleä, se on tosi. Englannin kieli vaikuttaa enemmän, ja tiettyyn rajaan asti se on ihan OK.

Mutta ruotsin kieltä suurempi uhka ovat jotkut ruotsinkieliset ja heidän suomenkieliset lakeijansa, jotka ovat saaneet köyhän maamme syytämään miljoonia, ehkä jopa miljardeja, täysin älyttömään valhekaksikielisyyteen ja koko väestön pakko-opetukseen.

Kulujen ja häpeällisyyden lisäksi tämä idioottimaisuus aiheuttaa sen, ettei täällä juurikaan opiskella ranskaa, saksaa, espanjaa, italiaa, venäjää, kiinaa jne.

Kumpaakohan Suomi tarvitsee enemmän, noita mainitsemiani kieliä vai murreruotsia?

Käyttäjän PavelYannaraMirochnitchenko kuva
Pavel Mirochnitchenko

Loistava kiteytys siitä, mitä on tapahtumassa.

Käyttäjän JesseKoponen kuva
Jesse Koponen

Hyviä ajatuksia kaikilla ja olen Richard samaa mieltä kanssasi oikeastaan kaikesta näistä.

Joka sortin nuorisosta kasvaneena ja varsinkin huolestuneena olen hämmästynyt myös kuinka "maamme tulevaisuutta" eli nuorisoa kohdellaan.
Esimerkkinä tuttavani yh-äiti sai jossain vaiheessa työnsä oheen niinkin paljon apua valtiolta että autoin häntä kuukausittain pienillä summilla usean yhteisen kaverin kans että pysyivät leikkeleissä, kun taas itse työttömäksi jouduttuani jouduin hakemaan toimeentulotukea sossusta jossa kuulin sivusta kuinka somalialainen 4v maassa asunut suomea puhuva pariskunta ilman lapsia tienasi n. 2-3 kertaa enemmän rahaa kun kyseinen ystäväni. Tämä esimerkki on vain yksi todella useista tapauksista ja sadoista ystävistäni.

Toinen mieltäni kaihertava asia on vanhukset. Jos mitään voisimme enempää kunnioittaa on nuo elämän nähneet vanhat ihmiset ja auttaa heitä viimeisillä hetkillään. Esimerkki omasta sekavasta sekatyömiehen elämästä jossa olen ollut mm. korjaamassa asuntoja joihin on kuollut vanhuksia joita ei ole löydetty edes viikkojen jälkeen kuolemansa jälkeen. Miten tälläinen voi olla edes mahdollista?

Valtio kun päättää ettei rahat riitäkkään esim. unipeitteisiin yms. meidän valuutan varassa oleviin herrojen yleellisyyksiin, viedään tuet opiskelijoilta, nuorisotyöstä, vanhuksilta, sairaanhoidolta yms. "vähäosaisilta".

T : Uskonsa menettänyt

Käyttäjän JanneJoutsenniemi kuva
Janne Joutsenniemi

Miten rajojen sulkeminen auttaisi oman tyhmyytemme vähenemiseen?

Aki Mönkkönen

No tyhymät EUfoorikot pysyisivät kotona höpinöineen, eli toisinsanoen; lääkitys kohilleen kaikille multikulteille.

Richard Järnefelt

Kaikille taas kiitoksia!

Niin kovasti toivoisin, että en olisi oikeassa, ja että asiat eivät olisi siten kuin kirjoitan ja kuten moni muu on täällä kommentoinut, mutta niin ne vain taitavat olla. :-(

Rajojen sulkemis - ehdotukseni oli tietysti sikäli vitsi, ettei oma tyhmyytemme katoa minnekään, vaikka olisimme aivan yksin.

Mutta muuten olen sitä mieltä, että maahantulo pitäisi jatkossa järjestää siten kuten se on ollut ennenkin, eli passi ja viisumi kaikilta, eikä mitään salasanaa "refugee." Irti ainakin Schengenistä, jos ei vielä EU:sta. Tai ehkä siitäkin.

Kaisa Jalis

Vertaan mielelläni Suomea Saksaan, joka on edistyksellinen maa luonnonsuojeluasioissa ja muutamassa muussa. (Menneisyys voi olla mitä tahansa, mutta ainakin yrittävät pelastaa luontoa ja suojella eläinkantaa esim. eläinsilloin tai tunnelein sekä fiksuina äänestivät ydinvoimaan vastaan.) Tunnen läheisesti erään asioita seuraavan saksalaisen, joten siitä syystä olen keskustellut vertaillen maiden tilanteita.

Ruoka on 1/3 halvempaa tai jopa puolet halvempaa kuin meillä.

Lidl Saksassa:
http://www.supermarktcheck.de/lidl/sortiment/

Vuokrat 400-700 €/yksiö Munchenissa (36 m2 eteenpäin)

Siivooja tienaa 9,5-10 €/h

Bensa on saman hintaista kuin Suomessa, vai?

Price fixing, released on 2012/09/14 06:05 pm (MEZ)
/
Regular 1.718 EUR / Liter
Super 1.718 EUR / Liter
Super Plus 1.738 EUR / Liter
Diesel 1.541 EUR / Liter
Super E10 1.678 EUR / Liter

http://gasoline-germany.com/statistik.phtml

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Täällä Irlannissa ruoka on aika lailla samassa hintaluokassa Saksan kanssa. Asustelen studio-tyyppisessä yksiössä, ja asumiskulut ovat about 350€ kuussa, sisältäen lämmityksen ja sähkön. Veroprosentti on 20%, mutta tax allowance - systeemin ansiosta tuo vähenee siihen 10% luokkaan. Eli vaikka palkkani on pieni, sillä elää ja rahaa jää sukanvarteenkin.

Autoa ei ole, joten bensan hinnasta ei niinkään ole kokemusta. Miinuspuolena voin sanoa, että pubissa istuminen on melkein yhtä kallista (bulkkiolut kuten Carlsberg maksaa paikallisessa €3,50 pintti) kuin Suomessa, mutta olut on hieman laadukkaampaa.

Kaisa Jalis

Tiedoksi, että Suomessa Helsingissä tuopin hinta on usein vähintään 6 euroa, joskus jopa 7 euroa/4dl...

Richard Järnefelt

Suomesta löytyy jopa 10 euron tuoppeja, jos eksyt liian "fiiniin" ravintolaan. :-(

Olli Pusa

"sekä fiksuina äänestivät ydinvoimaan vastaan"

Kyllä ja kun sulkivat 17 ydinvoimalaa, korvaavat sen energiantuotannossa venäläisellä maakaasulla. Niin sitä kuulemma maailmaa uhkaavaa ilmastonmuutosta torjutaan. Ja samalla voidaan huolehtia siitä, että Venäjä saa rahaa asevarusteluóhjelmaansa, jonka avulla voi painostaa naapureitaan. Todella ihailtavaa.

Ja asian ruhjoi Saksassa läpi liittokanselri Gerhard Schröder. Samalla kun lopetti ydinvoimalat, runnoi läpi kaasuputken Itämerta pitkin Venäjältä. Diiliä on Baltiassa kutsuttu uudeksi Molotov-Ribbentrop sopimukseksi. Ja saatuaan potkut liittokanslerin paikalta Schröder siirtyi kyseisen kaasuputkiyhtiön johtajaksi. Todella ihailtavaa.

Kaisa Jalis

Syy siihen on tietenkin terrorismin uhka, joka kasvaa tulevina vuosikymmeninä/satoina. Ehkä jopa suursota edessä. Saksa tietenkin on etulinjassa, koska on merkittävä maa.

Käyttäjän JariKarjalainen kuva
Jari Karjalainen

Niin.

Asioistahan päättävät ymmärtääkseni kansan valitesemat poliitikot, eikös se demokratiassa näin toimi? Taisihan se jonkun nimeltämainitsemattoman oppositiopuolueen mielepideautomaatti lanseerata ilmaisun; "kansa on puhunut, pulinat pois". Itselleni ei vaan mene jakeluun ainainen kitinä ja valitus siitä kuinka perseellään asiat Suomessa ovat. Kenelläkään työkykyisellä ja terveydentilaltaan kohtuullisessa kunnossa olevalla suomalaisella ei kertakaikkiaan ole mitään esteitä jättää tämän "elämisen tasoltaan selvästi entisen Länsi-Euroopan huonoimman" maan rajat taakseen. Ja älkää edes yrittäkö jatkaa kitinää, ettei se ole muka kaikille mahdollista. Kyllä se vaan on. Lähin läntisen maailman naapuri on etelässä vain 80 km päässä ja pohjoisessa ihan kävellen pääsee vihreämmän ruohon puolelle. Perheet ja sukulaiset kyytiin vaan jos heitä ilman ei huvita lähteä, näin on toimittu jo lähes sata vuotta sitten.

Tietystihän suomalaista pitää Suomessa se järkähtämätön isänmaallisuus ja eri väriseen tai varsinkin eri kieltä puhuvaan törmääminen on monelle ylitsepääsemätön muuri. Tämä on mun piha, älä ylitä rajaa, tai tapan.
Olen henkilököhtaisesti maahanmuuttajaneutraali, mulle on yhdentekevää kuinka paljon veroeuroja heihin käytetään, jos ne käytetään perustellusti. Toki maahanmuuttajia koskevat samat lait kuin suomalaisiakin, tässä mielessä kehittyneissä valtioissa on harvoja paikkoja joissa tilanne olisi toisin. Se maahanmuuttajista.

Mikä suomalaisia vaivaa? Laiskuus, saamattomuus, avuttomuus, kateus ym. mukavat ilmiöt. Ilman muuta asiat paranevat valittamalla. Kun sitä tarpeeksi kauan jatkuu, niin lopputulema on varmasti se, että mikään ei maksa kellekään mitään, veroprosentti on nolla, suomi on maailman valtakieli, syöpä- ja aids- rokotteet on keksitty, koirankakka maistuu Fazerin Siniseltä, Mikko Leppilampi on Suomen presidentti ja pääministerinä toimivat Robin ja Chisu samassa persoonassa.

Määkiminen kuuluu lampaille, ammukaa, Suomen kantturat!
Ja kansalaisille suositukseni kuuluu; ryhdistäytykää!

Richard Järnefelt

Saksa on hyvä vertailukohta. Vaikka bensa onkin hinnoissa, ruoka ja asuminen maksavat asiallisesti, ja pieninkään palkka ei ole hengenvaarallisen pieni.

Olen kuullut myös, että Saksassa asuntojen hinnat jopa Berliinissä ovat asialliset jopa myyntimarkkinoilla. Toista se on Suomessa.

Minunkin kannattaisi kohta lähteä Saksaan siivoajaksi!

- Niin, on sekin totta, että monet suomalaiset vain valittavat, usein minäkin.

Totta kai toivoisin, että tämä tyytymättömyys viimein myös johtaisi johonkin. Meidän oloissamme riittäisi varmaan jo muutaman sadan tuhannen ihmisen mielenosoitus. Tosin päättäjämme ovat niin umpiluupäitä, että tuskin kansan mielipide sittenkään kiinnostaisi.

Olisiko kapina tosiaan ainoa vaihtoehto?

TV-lupa-asiasta olen ylpeä; kunnioitettavan moni on jättänyt koko maksun sikseen. Tämä kun tapahtuisi vielä esim. autoveron kohdalla, niin Suomi olisi hieno maa!

Eräs kuvaava esimerkki kansan mielipiteen halveksunnasta on pakkoruotsi. Siitä ei ole mitään hyötyä, se on asetettu vain, jotta palvelisimme kieli ruskeana ruotsinkielisiä "härroja." Kaksikielisyys voi hyvinkin olla rikkaus, mutta ei sitä saada pakottamalla tai valehtelemalla aikaan. Kansa haluaisi pakkoruotsin pois, mutta mitään ei tapahdu. Tällaista on suomalainen "demokratia."

Aki Mönkkönen

Ei tulisi äkkiseltään mieleen lähteä Suomesta, sen vuoksi, että Suomea hallinnoivat tällä hetkellä EUfoorisista maailmoistaan haltioituneet pössyttelijät.
On täällä vielä, -ainakin maaseudulla- elämän realiteettien päälle ymmärtäviä juurevia kansalaisia, joille edellämainitut ja pääpiru -EU- on kirosana. Nämä ihmiset ovat Suomen tulevaisuus.

Pihtiputaan mummokin ymmärtää, ettei velkojen maksu hoidu ottamalla lisää velkaa, vaan pahentaa tilannetta. Näin velkaunioni juuri tekee. Mummo sanookin, jotta; "rotestilistalle koko porukka". Mummo on oikeassa!

Kai Haavisto

Yksi parhaista plokeista täällä. Puit oikeastaan minunkin ajatukseni sanoiksi. erittäin hyvä kirjoitus Hyvä!

Richard Järnefelt

Kiitos taas kaikille viisaista ajatuksista, ja Kaille erityiskiitos kiitoksista! :-)

Käyttäjän SamiSpra kuva
Sami Spåra

16.10.1994. Kansa on puhunut, -pulinat pois.

Richard Järnefelt

Kansa on puhunut totuuden tällä palstalla, mutta harmi kyllä, monelta se aina ennen vaaleja unohtuu. :-(

Aki Mönkkönen

Saksan kansa puhui 1930, äänestäen NSDAP:n Reichstag:n.

Käyttäjän JarkkoJakkeJrvinen kuva
Jarkko Järvinen

Hieno kirjoitus ja kannanotto!

Kommenteista valtaosa todella hyviä.
Omani voisin myös antaa tähän, hyvä tai huono mutta menkööt. Ihmettelen kotimaani tapaa hyysätä tänne muuttavia ulkomaalaisia. En halua yleistää, tunnen myös muuttaneita jotka ovat todella kovia tekemään töitä elämisensä eteen. Mutta suuri osahan nauttii melkoisia rahoja suoraan meidän veronmaksajien lompakoista tekemättä mitään. Itse olen tehnyt töitä isolla teellä, jopa lähes terveyteni ja mielenterveyteni kustannuksella. Mutta minkäs teet kun duunari ei saa yhtään ylimääräistä ellet tee joko pimeänä tai sitten teet hillittömiä tuntimääriä töitä. Joista myös sitten valtio ottaa sen leijonanosan. Lisäprosentti 41. Mieltä lämmittää. Ja jotta ei sekään vielä riittäisi rangaistaan selkänahoistaan kaikkensa antanutta työntekijää vielä jouluna mätkyillä vaikka kuinka v***sti oisi siinä muutaman tunnin yöunien aiheuttaman väsymyksen saattelemana katellut niitä tulorajoja. Ja sitten mainostetaan kun ei se harmaa talous kerrytä sitä eläkettä, mitä vittua semmosella muutaman satasen eläkkeellä edes tekee, kun ei sulla oo kuitenkaan montaa vuotta enää aikaa sitä valtavaa mammonaa tuhlata. Huh. Kiitos. Anteeksi. Loppu.

Richard Järnefelt

Olet ihan oikeassa. Tai voisi sanoa että meillä on kahden kerroksen ulkomaalaisia - jotkut tulevat tänne vain etuuksien toivossa, valehtelevat sen verran, että saavat pakolaisstatuksen, valehtelevat myös perhesuhteensa, jotta saavat mahdollisimman monta kaveriaankin tänne jne. Eivät edes yritä integroitua, ja sanovat aina "rassisti", jos joku ei halua heidän elämistään maksaa. Omaavat täysin epätoden käsityksen länsimaista, joka tietämättömyyttään tai tarkoituksella, ja luulevat, että raha kasvaa puissa. Halveksivat meitä suomalaisia väärän uskontomme ja kiltteytemme vuoksi.

Toiset ulkomaalaiset taas tulevat tänne laillisesti, työn, opiskelun tai rakkauden takia. Lisäksi on pieni joukko ihan oikeitakin pakolaisia. Nämä rakkauden, työn tai opiskelun vuoksi tulevat joutuvat kauheaan pyöritykseen. He maksavat isoja rahoja viranomaisille jo jättäessään hakemuksiaan, jotka voidaan hylätäkin. Heiltä kysellään sekä asiallisia että asiattomuuksia, ja koko prosessi voi kestää jopa vuosia. He joutuvat moneen kertaan todistamaan kaiken päästäkseen tänne, ja tänne päästyään he eivät saa mitään ylimääräisiä etuuksia.

Tuota ensimmäistä ryhmää ei mielestäni pitäisi olla ollenkaan; toisen ryhmän ulkomaalaiset taas toivotan mielelläni tervetulleiksi, joskin ilmaiseen opiskeluun pitäisi voida liittää jokin vastavuoroisuuden vaatimus.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Joskus noin reilu kymmenen vuotta sitten kirjoitin jonnekin mielipidepalstalle suunnilleen näin: "suomalaisten roolina EU:ssa on toimia jonkinlaisena väliaikapellenä".

Richard Järnefelt

Osuit todellakin oikeaan! Nyt voimme vain toivoa, että se väliaikaisuus loppuisi pian.

Toivottavasti se ei ole yhtä "väliaikainen" kuin auton käyttömaksu tai autovero...

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Saanko kysyä, monenneko asteen vapaamuurari olet?

Richard Järnefelt

Saat, mutta usko tai älä, en osaa varmasti sanoa. Olen ollut jäsenenä vaikka missä, mutta n.5 vuotta sitten erosin kaikista lisäastejärjestelmistä (ne eivät Suomessa muodosta täysin johdonmukaista kokonaisuutta, vaan haaroja on monia), ja siitä lähtien olen ollut vain ns. perusloosin jäsen, joka antaa asteet 1 - 3.

Tällainen toimintatapa on aina ollut itselleni tyypillistä, en anna lokeroida itseäni, enkä tunnusta eroja ihmisten välillä, olivatpa he sitten miljardöörejä tai köyhiä pitkäaikaistyöttömiä. Myös ystäväpiirini muodostuu molemmista.

Tällainen asenne on itse asiassa myös osa vapaamuurari-ideologiaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sitä saa mitä tilaa. Jälkijättöistä kunniaa tälle miehelle:
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111432-keij...

Richard Järnefelt

Keijo Korhosella oli viisaita ajatuksia!

Käyttäjän MarkkuAnttila kuva
Markku Anttila

Ja ketkäs näitäkin tyhmääkin tyhmempiä lakeja säätelee? Ylipalkkaiset ihmiset keitä näyttää kiinnostavan enemmän se itse palkka kuin mitä suomelle käy.. sitten ihmetellään kun asiat on huonosti ja jotain asialle pitäis tehdä muttta annetaan asian vaan mennä pahempaan suuntaan ja keksitään lisää tyhmiä ideoita mitkä ei ainakaan vie parempaan suuntaan.
Palkat ei nouse mutta kaikki muu kallistuu ja sokerina päälle naapurin maahanmuuttajat vie suomalaisten työpaikat joita vielä tulevaisuudessa on töissä varmaan enemmän kuin suomalaisia tätä menoa

Richard Järnefelt

Tuo kaikki kertoo päättäjien syvästä välinpitämättömyydestä omaa kansaansa kohtaan. Heillekin Suomi on vain maksuautomaatti, joka takaa heille itselleen helpon elämän.

Käyttäjän LasseLehtinen1 kuva
Lasse Lehtinen

uskomatonta että tänä päivänä päättäjät jopa mielellään maksavat siitä että suomi menettää uskottavuuttaan ja itsenäisyyttään. todella erikoisia aikoja eletään. tämä tuntuu pätevän eu politiikkaan ja ihan suomen sisä politiikkaan myös.

Richard Järnefelt

Useimmille nykyisistä päättäjistä sopii yksinkertainen nimitys: maanpetturi. Ruotsin kielen himopuolustajat ovat ainakin kansanpettureita.

Käyttäjän liberalibus kuva
pertti liberalibus

Elikkä rajat vaan kiinni! Maailmalta löytyy paljon menestystarinoita maista jotka eivät paljoa muille kumartele ja halaja aidan toisella puolella olevaa vihreämpää ruohoa.

Käykääpä lukemassa esimerkiksi tämän maan menestystarina:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Korean_demokraattinen...

Käyttäjän liberalibus kuva
pertti liberalibus

Hieno kirjoitus! Maailmassa on monia maita, jotka ovat avanneet tien menestykseen sulkemalla rajansa kaiken maailman yhteiskuntaa hyväksikäyttäviltä onnen onkijoilta!

Kannattaa tutustua esimerkiksi tähän:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Korean_demokraattinen...

Richard Järnefelt

Heh-heh, minulla tuo "rajat kiinni" oli satiirinen ehdotus, jotta emme vain joutuisi enää näkemään, kuinka hyvin asiat ovat muualla...

Pahoittelen, että jouduit uusimaan viestisi - minulla on vastoin omaa tahtoani tässä viestien ennakkotarkitus päällä, enkä saa sitä pois, koska ohjelma ei päästä minua tekemään muutoksia. Sekaannus johtuu ilmeisesti siitä, että aiemmin US kerran bannasi minut ja laski sitten takaisin eri käyttäjätunnuksella. Jokin on nyt väärin, ja olen jo pyytänyt ylläpidolta apua.

Mutta asiaan vielä palatakseni: Suomi on monessa asiassa ihan hyvä maa, mutta sitä ollaan nyt totisesti pilaamassa. Meillä on hirveästi korruptiota ja paljon "tabuja", joista ei saa puhua, kuten ruotsinkielisten asema ja somalien maahantulo.

Maamme on täynnä järjenvastaisia suojatyöpaikkoja ja toisaalta rakenteellista työttömyyttä.

Käyttäjän liberalibus kuva
pertti liberalibus

Hyvä niin, ei meinaa olis bensakaan niin hirveän halpaa siinä vaiheessa kun kaikki käytettävissä oleva pitäs Suomesta pumpata ;)

En tiedä miten mittaat korruptiota, mutta lähes kaikissa mittauksissa joita itse olen nähnyt, Suomi on vähiten korruptuneiden maiden kärjessä. Usein jopa ensimmäisenä.

Rakennetyöttömyys on tosiasia, mutta siihen vastataan paremmin koulutuksella, kuin muilla protektionistisilla toimen piteillä. Taloustieteisiin perehtynyt tietää, että mikään maa, ei edes Kiina, tulee houkuttelamaan kaikkia tehtaita pysyvästi.

Hintojen sääntely on suuri tie turmioon ilman hyviä perusteluja. Ääriesimerkki ks. Neuvostoliitto (wikipedia).

Ja jos kaupat sekä tukut voivat viedä liikaa välistä, niin mikset ryhdy itse kauppiaaksi, tai vaikka Keskon osakkeen omistajaksi? Hintaa jälkimmäiselle n. 22,90€. Sillä pääsee käsiksi ylisuuriin voittoihin.

Myönnän, että kilpailulla on merkitys tuotteiden hintoihin, mutta esimerkiksi Saksan (+ muun keski-Euroopan) halvan hintatason taustoihin perehtyvän kannattaa tutustua seuraaviin käsitteisiin: volyymit, skaalaedut, etäisyydet ja työvoiman hinta.

Kanattaa katsoa miten Suomessa köyhimmän kymmenyksen ostovoima on kehittynyt ja verrata sitä esimerkiksi mainitsemiisi maihin.

En väitä, että yhteiskunnassa ei olisi ongelmia, mutta liian usein haukutaan väärää puuta...

Richard Järnefelt

Viisaasti kirjoitat, mutta kyllä noiden mainitsemiesi syiden lisäksi kaupan alalla vaikuttaa myös lyhytnäköinen ahneus. Kaikki voitto pitäisi saada heti realisoitumaan, ei ole halua harjoittaa pitkäjänteistä liiketoimintaa. Samanlainen henki näkyy sitten myös esim. asuntomarkkinoilla, joista ihmisen perustarpeesta onkin tehty keinottelun väline.

En väitä, että hintasääntely olisi kaikkeen sopiva ratkaisu, mutta jos markkinat eivät toimi, sitä pitäisi harkita. Meillä on niin pieni maa ja niin vähän asiakkaita, että Kesko ja S-ryhmä saavat sovussa ryöstää ihmisiltä vaikka minkälaiset katteet, ja kukaan ei voi sille mitään. Ehkä yhteiskunta voisi.

Vasta sitten, kun markkinat ovat oikeasti Euroopan laajuiset, on ehkä mahdollista uskoa markkinoiden toimivuuteen.

Korruptiota meillä on makrotasolla, mutta ei mikrotasolla. Siksi maatamme kutsutaan tai luullaan korruptoitumattomaksi. Tutkimukset, joita aiheesta tehdään, kohdistetaan yleensä mikrotasolle, eli esim. että voiko poliisille antaa lahjuksen? Ainakin Etelä-Euroopassa voi, mutta meillä ei. Sen sijaan poliitikolle voi ihan huoletta antaa lahjuksen meilläkin.

Suomi on hyvä maa, mutta se voisi olla huomattavasti parempi!

Käyttäjän HemmoPivrinne kuva
Hemmo Päivärinne

Tämä mielipide on provokatiivista roskaa. Mitään rakentavaa ei esitetä vahingossakaan. Muuta Riku vaikka keski-Eurooppaan, jookos?

Richard Järnefelt

No mutta Hemmoko se siellä, kaikkien suurremonttien sankari! Kiva nähdä näin.

Mutta itse asiasta: Suomessa on paljon hyvää, mutta paremminkin voisi olla, etkä asiallisesti pysty kumoamaan väitteitäni esim. ulkomaalaispolitiikan virheistä tai kaksikielisyyden kalleudesta ja epäoikeudenmukaisuuksista.

Käyttäjän HemmoPivrinne kuva
Hemmo Päivärinne

Olen tarkoituksella lanseerannut termin: "Kaikki on hyvää". Se ei kategorisesti tarkoita, että kaikki olisi hyvää, mutta kaikessa voi nähdä hyviäkin puolia, jos vain itse haluaa.

Inhoan tuollaisia valittajia. Herätkää itse tekemää maailmasta parempi paikka. Ei se rasismin ja nepotismin kautta onnistu, vaan tekemällä konkreettisia aidosti hyviä rakentavia asioita.

Hyvä voittaa aina pahan. Pahat joutuvat helvettiin ja hyvät pääsevät taivaaseen. Ugh!

Richard Järnefelt

Hemmo, puheissasi on tietty järki. Kyllä näihin epäkohtiin pitäisi tarttua, mutta onko sitten tosiaan otettava ase ja toimittava sillä tavalla? Vaalien kautta ei maailma näytä muuttuvan.

Kunnioitan Sinua vuosien tuntemisemme pohjalta, mutta vähän kyllä näen Sinussa myös sellaista katteetonta positiivisuutta, joka on ehkä laistesi ihmisten suojamekanismi, ettei paska vain paljastuisi paskaksi. Teille kaikki on hyvin silloinkin kun se ei ole, koska ette ehkä kestäisi, jos se olisi huonosti?

Richard Järnefelt

Puhumattakaan kauppiaitten lyhytnäköisestä ahneudesta.

Espanjaan kyllä voisinkin muuttaa... ;-)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Oikiata asiaa! Linkitin facebookilaisten luettavaksikin.

Richard Järnefelt
Richard Järnefelt
Asta Tuominen

Yhteisestä asiasta puheenollen: sopisiko sellainen, että printtaan upean kirjoituksesi ja jaan sitä mahdollisuuksien mukaan samalla kun jaan Suorademokraatti-lehteäkin ihmisille ennen kuntavaaleja?

Kuten ilmaisin ketjun alussa: soisin, että jokainen suomalainen lukee kirjoituksesi. Voin ainakin omalta pieneltä osaltani saattaa sitä ihmisten luettavaksi.

Richard Järnefelt

Asta, jos niin teet, olen iloinen, ja se on pelkästään kunnia minulle, etenkin, jos jätät kirjoittajan nimen näkyviin... ;-) Eli kaikin mokomin. Mutta en tiedä, heräävätkö ihmiset sittenkään. :-(

Asta Tuominen

Kunnia sille, jolle kunnia kuuluu, eli tottakai hienon kirjoituksen luojan nimi tulee näkyviin. =)

Minä uskon, että ihmiset heräävät. Jos eivät vielä näissä vaaleissa, niin seuraavissa tai sitä seuraavissa. Ei anneta periksi.

edit: korjasin kirjoitusvirheen =)

Richard Järnefelt

Kiitos, Asta, ja olet ihan oikeassa: ei anneta periksi!!

Välillä vain ihmisten hölmöys vi...taa.

Wanna-be-porvarit äänestävät Kokoomusta, vaikka eivät tajua, ettei kokoomusjohtoa voisi vähempää kiinnostaa heidän asiansa, vaan he saavat ohjeensa ja kiitoksensa suurpääomalta, ja ajavat vain sen etuja.

Vähän vasemmistotaustaisemmat wanna-be-porvarit äänestävät yhä SDP:tta, mutta heitä eikä puoluettaan ei kiinnosta kansan ja vähäosaisten asia, vaan heitä kiinnostaa itse muuttua pikkuporvareiksi!

Ylin taso tässä häpeällisessä muutosprosessissa on wanna-be-suomenruotsalainen, jollaiseksi ovat muuttuneet Paavo Lipponen rouvineen ja lapsineen.

Ihmiset eivät tajua tai halua tajuta, kuinka heitä vedätetään ja kusetetaan.

Käyttäjän liberalibus kuva
pertti liberalibus

Käsitteesi makrotason korruptiolla viitanneet mm. vaalirahoitus-skandaaliin? Tuota ei korruptioksi taideta enää kutsua, vaan lobbaamiseksi. On vaikea erottaa milloin kansanedustaja edustaa äänestäjiään ja milloin rahoittajiaan. Toisaalta eivät nuo edut välttämättä ole ristiriidassa.

Politiikassa on aina epätäydellisyyksiä ja niihin tuleekin puuttua. Parhaiten sen tekee äänestämällä oikeita henkilöitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että henkilö joka ei lobbaajia/rahoittajia kuuntele (miten siitäkään voi olla varma), ei silti välttämättä tee oikeita ratkaisuja, edes keskimäärin. Ennen kuin tuomitsee jonkin poliittisen päätöksen, kannatta katsoa mitä alan asiantuntijat asiasta sanovat. Kansa ei ole aina oikeassa...

"It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried."
- Winston Churchill

Hintasääntelystä olen kyllä erimieltä kanssasi. Suomessa verrattain vähäinen kilpailu saattaa aiheuttaa jonkun lisän hintoihin, en tiedä suuruusluokasta. Sen kuitenkin tiedän, että jos tuo suurusluokka olisi tarpeeksi iso, niin maahamme tulisi enemmän kansainvälisiä yhtiötä kilpailemaan. Näin kävi, kun Lidl 10v. sitten Suomeen saapui, mutta toistaiseksi kansainväliset ketjut pidä Suomea houkuttelevana. Tämä Tarkoittaa, että ilmaista rahaa ei ole tarjolla.

Hintasääntely aiheuttaisi viimeistään sen, että kukaan ei pitäisi Suomea enää houkuttelevana (ja lopulta harpaa ruokaa tuettaisiin verorahoilla muilta sektoreilta). Jos kilpailua on liian vähän, markkinoita pitää avata kilpailulle, eikä päinvastoin.

Richard Järnefelt

Yksinkertainen hintaesimerkki: aloimme tuoda maahan luksuskeksejä, jotka olisimme voineet luovuttaa kaupalle hintaan 6 euroa per peltirasia, sisältäen kaikki verot, kulut ym., ja asiallisen mutta pienehkön katteen meille.

Eräs iso kauppaketju ei ottanut sitä hyllyynsä, koska laski, että heidän pitää panna tuotteen hinnaksi ulosmyytäessä 20 euroa per rasia, ennenkuin he saavat, mitä yleensä ottavat.

Eikö soita kelloja?

Näin käy maassa, jossa ei ole aitoa kilpailua.

Winston Churchill taisi olla oikeassa, mutta jos meillä nyt kuitenkin demokratia (muka) on, niin kansan kantaa täytyy kunnioittaa. Suora demokratia olisi parempi.

Käyttäjän liberalibus kuva
pertti liberalibus

Mielenkiintoinen esimerkki, mutta valitettavasti se ei kerro mitään Suomen kaupan kilpailutilanteesta. Voittoa tavoitteleva kauppias/kauppaketju valikoi hyllyillensä kilpailutilanteesta huolimatta aina ne tuotteet, joilla saa eniten voittoa. Voiton määrään taas vaikuttaa tuotteen kysyntä ja keksipaketin tapauksessa uskon, että kysyntä on se kompastuskivi, jopa tuolla 6€ paketti hinnalla... Monopolihinnoittelusta kannattaa lukea http://en.wikipedia.org/wiki/Monopoly

Jos saarella (suomi) on aarre (kauppojen isot voitot) ja se on yleisesti tiedossa eikä kukaan estä pääsyä saarelle, niin miksei kukaan tule tuota aarretta poimimaan?

Kansan viisaus: "kannataa tutkia ennen kuin alkaa hutkia" on melko pätevä.

Richard Järnefelt

Olet sikäli väärässä, että tälle saarelle ei ole vapaa pääsy. Kauppaketjut tarvitsevat maita, joille pytinkinsä rakentaa, sekä kaavoituksen, joka sallii sen. Ja tässä jo sitten tuleekin Suomen kunnallismafia vastaan. Kumma kyllä, tonttimaata riittää vain K- ja S-ryhmälle, ja joskus myös Lidlille.

Käyttäjän FltPerttiAntero kuva
Fält Antero

Koska elämme mielikuvien maailmassa, myös meidän kuvamme voisivat olla korkealentoisempia. Itsetuntohan rakentuu kokemuksista. Jos ne ovat huonoja, onko odotettavissa priimaa. Pirullista on tämä demokratia joka perustuu kyyritelyyn. Vaikka kuinka ulkomailta viestitään hyvistä tuloksista, kysymme mikä meitä vaivaa. Koko kansa kuin myös henkilöni on parhaimmillaan silloin kun menee todella huonosti.

Richard Järnefelt

Itsekin olen enemmän "kriisi-ihminen", eli yllättävää osaamista ja intoa löytyy, kun asiat ovat perseellään...

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kattotaas ny, mistä tässä on kyse, rajojen sulkemisessa.

Suomessa on menossa melkoinen väestönmuutos, jossa maaseudulle on nyt kertymässä terävää, tervettä ja terveesti elävää väkeä kaikista cityhypetyksistä ja -höpötyksistä huolimatta.

He nauttivat elämänmuodostaan, jossa moniosaaminen ja verkottunut elämäntapa tuottaa palveluja, esim jopa pitkällekin meneviä terveyspalveluja.

Rahaakin on yllättävän paljon käytössä. Matkustetaan ja hyödynnetään tekniikkaa.

Viherhöpötykset jätetään omaan arvoonsa, mutta eletään tekniikkaa hyödyntäen luontoa kunnioittaen.

Tätä on erityisen selvästi havaittavissa luonnosta elävien parissa, metsä-, poro-, kalastus- ja osa maanviljelyelinkeinojen harjoittajista on tämän jo oivaltanut.

Heikommilla elämäneväillä varustettu väki on kertynyt kaupunkien b ja c alueille, osa vielä örisee terveyskeskuksen mäellä maaseudun syvissä kylissä.

Näiltä osin haja-Suomi on aivan toinen maa kymmenen vuoden päästä ja selviää luovasti.

Ongelma palveluissa asuu Suvelassa, Varissuolla, yllättäen ei enää Hervannassa ja mitä niitä nyt onkaan sekä sammuvissa keskikokoisissa kaupungeissa.

Sellaiset kylät, jossa on nyt yliopisto, vaikuttavat selviävän ja ratkaisevan tämän palvelujen tuottamisen, ilmeisesti edelleen hyvinkin monikanavaisesti.

EU-maailma elää tätä samaa kehitystä eri vaiheissaan. Yksi aivan realistinen ratkaisu on palveluissa tukiaiset EU tasolta rahoitettuna näihin auringonlaskun seutukuntiin, se on varmaan paljon eettisempi tuki kuin vaikkapa maatalouden 141-tuki!

Haistan, että palvelut tuotetaan monikansallisesti ja aivan muilla ehdoilla kuin Kruunuhaassa keksitään.

Richard Järnefelt

Ihan mahdollinen skenaario!

Vaan meitä on täällä Suomessa niin vähän, ettei ehkä edes kannata kaupungeista puhua. Kyllä ne ovat kaikki taajamia...

Riikka Marjamäki

Hyviä mielipiteitä, mutta eikö tämäkin ole totta: Maahanmuutto ja muiden kielien arvostaminen, myös köyhien maiden auttaminen etc. kertovat mm. suvaitsevaisuudesta, tasa-arvosta, muiden huomioonottamisesta ja globaalista ajattelusta. Arvostan näitä asioita täällä Suomessa yli kaiken. Toki myös niissä voidaan parantaa, mutta olemme hyvässä pisteessä. Ongelmaksi muodostuu se, että muualla maailmassa tuijotetaan yhä edelleen liiaksi omaan napaan, jolloin pikkuisen Suomen "edistyksellisestä" asenteesta ei ole ainakaan maailmanlaajuisesti suurta hyötyä. En halua mitenkään erityisesti puolustella valtiovaltaa, mutta en myöskään suuremmin valittaa siitä, miten verorahoja käytetään. Budjetointi voi olla aika vaikeaa, jos kohteita on enemmän kuin mihin raha riittää. Kun annetaan toiselle, joltain toiselta on otettava pois.

Richard Järnefelt

Riikka, ajatuksesi on kaunis kuten kuvasikin! Mutta mitä teemme silloin, jos raha ei vain riitä tähän kaikkeen? Siitä kai nytkin on kysymys, mutta jos rahaa olisi yllin kyllin, en minäkään turhaan vastustaisi "elintasopakolaisuutta" enkä edes oopperaa... ;-)

Yhteinen planeetta on hyvin kaunis haave, mutta sitäkään ei voi toteuttaa "kertarykäisyllä." Tuhansia vuosia vaikuttaneet kulttuurit ja uskonnot ovat muovanneet ihmisistä hyvin erilaisia, ja itse uskon, että parempi lähestymistapa kuin nykyinen holtiton maahanmuutto olisi vanha tuttu kulttuurinvaihto, opiskelijavaihto ja kansojen väliset avioliitot. Viimeisintä olen itse toteuttanut tarmokkaasti...

Toki voidaan perustellusti sanoa, että kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan ihan samanlaisia, mutta ennen kuin sille tasolle päästään, pitää kunkin kyetä unohtamaan oma kulttuurinsa ja arvomaailmansa, ja harvapa siihen oikeasti kykenee.

Lämmöllä

Riku

Asta Tuominen

Jos Richard suo, haluaisin päättää antini tähän keskusteluun samoin kuin sen aloitinkin, Alankojen musiikilla. Neljä Ruusua, Valuva taivas.
http://www.youtube.com/watch?v=qzGPEXnPieg

Meillä on tämä elämä aikaa vaikuttaa asioihin tulevien polvien hyväksi. Käytetään tämä aika mahdollisimman hyvin. =)

Richard Järnefelt

Hei, Asta, ja kiitos taas hyvästä musiikista! Luulenpa vain, että keskustelu jatkuu vielä, ja hyvä musiikkivalintasi onkin nyt väliaikamusiikkia. Olen näet vetäissyt esiin sen verran monta ongelma-asiaa, että mahdollisesti ihmisillä on niihin vielä sanottavaa. :-)

Mutta toimintaan meidän kaikkien tulisi myös siirtyä - ihmisten herättely on vasta alkua, heräämisen jälkeen pitää tarttua tositoimiin.

Minusta hyvä alku olisi saneerata kunnallisista elimistä kaikki vähänkään epäilyttävät vanhat päättäjät ulos. Se tapahtuu tietysti siten, ettei kukaan äänestä heitä. Toki heillä on kokemuksen kautta tullutta osaamista, mutta onko siitä mitään iloa, jos he käyttävät sitä vain omaksi hyväkseen? Siksi rehellinen aloittelija on sittenkin parempi kuin paljon kokenut ryöväri.

Sama pitää toteuttaa myös seuraavissa eduskuntavaaleissa. eli epäilyttävät ulos, vaikka olisivat kuinka kokeneita. Eduskunnan aloittelijoita valittaessa kannattaa kuitenkin lisäksi kiinnittää hitusen huomiota myös aloittelijoiden laatuun, eli äänestää mieluummin muussa elämässä osaavaksi osoittautunutta ihmistä kuin täysin noviisia.

Tästä se lähtee!

Käyttäjän TeroRapo kuva
Tero Rapo

Erittäin asiallinen kirjoitus. Tuosta kielipolitiikasta: 60-luvun poikana olen kiltisti koluaikanani opiskellut sekä englannin että ruotsin. Lukiossa otin vielä kolmantena kielenä saksan.

Aina silloin tällöin kierrän työkseni pitkin palloa ja olen erittäin tyytyväinen aikoinaan saamaani englannin perusteisiin. Mutta entä ruotsin kieli? Ei mitään tarvetta maailmalla, sitä kun lähinnä puhutaan Ruotsissa ja Närpiössä. Saksalla puolestaan pärjää itse Saksan lisäksi ainakin Unkarissa, Itävallassa ja Sveitsissä. Lukiosaksasta on kovasti apua em. maissa, mutta mitään small talkia ei sillä pohjalla vedetä.

Käytännössä ruotsin kielen taidosta ei minulle ole ollut paljoakaan hyötyä, ellei siksi lueta yhtä onnistunutta vonkaamista yhdessä Vaasan yökerhossa.

Mutta näin töiden kannalta olisin erittäin tyytyväinen, jos aikoinaan olisin lukenut saksaa ruotsin sijaan. Miljoonia satsataan siihen, että kaikki mahdolliset palvelut ovat tarjolla myös ruotsiksi. Tämä ei tietenkään toimi toisinpäin: Et sinä esimerkiksi Maarianhaminassa selviä suomella. Etkä Närpiössä.

Richard Järnefelt

Olen ihan samaa mieltä, ja omat kokemuksenikin ovat osin samanlaiset!

Nostit esiin kiinnostavan asian, jota moni ei varmaan ole tullut edes ajatelleeksi - miksi koko Suomessa tosiaan pitäisi saada "betjäning på svenska" (palvelua ruotsiksi), mutta suomenkielisille ei ole suotu tätä samaa oikeutta?!?

Ahvenanmaahan luopui "pakkosuomesta", kun katsoi sen estävän tärkeämpien kielten opiskelua. Itse asiassa he ovat ihan oikeassa, mutta niin kauan kuin se luotoryhmä kuuluu Suomeen, kyllä siellä pitäisi huomioida maamme enemmistökielisten palvelut.

Sama juttu jossakin helvetin Närpesissä. Siellä kuvitellaan, että on jonkinlainen oikeus pitää oma alue yksikielisenä, ja samaan oikeuteen kuuluu, että koko muu Suomi opettelee heidän kieltään. Onpas oikeudenmukaista! (Tosin kukaan ei oikeasti ymmärrä närpiöläisten omaa murretta, muuta kuin toinen närpiöläinen...)

Käyttäjän AnttiTikkanen kuva
Antti Tikkanen

Siis oikeesti...aivan mahtavaa, että joku tässäkin maassa uskaltaa kirjoittaa kansan puolesta.
Olen kanssasi Richard täysin samaa mieltä.
Lisätäkseni tuohon vielä sellaisen asian, että muistan lukeneeni jostain sellaista, että Sveitsissä olisi kiinteä veroprosentti 5
näin raha kiertää nopeammin takaisin valtionkassaan kun ihmisillä on enemmän ostovoimaa :) miksi täälläkin ei siis voisi tehdä samoin?
...mutta kiitos erittäin hyvästä kirjoituksestasi, saat minulta ainakin 100%:n tuen. Kiitos.

Richard Järnefelt

Lämmin kiitos kauniista sanoistasi, Antti!

Suomi pitäisi pelastaa, mutta miten?

Tuo kertomasi Sveitsin malli kuulostaa ihan fiksulta, sillä riistoverotus yleensä vain kurjistaa kansakuntaa ja pysäyttää taloudellisen aktiivisuuden.

Jopa Helsinki on kuin kuollut aavekaupunki välillä, kun pienyritystoiminta ei enää kannata, kahviloita ei ole, ei suutareita, ei pieniä yrityksiä.

Jatketaan taistelua!

Käyttäjän SaaraHaho kuva
Saara Haho

Kovaa tekstiä blogiteksti... ja mustavalkoista. Millä tavalla rajojen sulkeminen edistäisi Suomen tilannetta? Onko blogitekstin kirjoittajalla siitä visio?

Mitä tarkoittaa olla isänmaallinen ja miksi pitäis olla isänmaallinen? Millainen ihminen on isänmaallinen? Sellainenko, joka uhoaa, että somalit somaliaan heti ja ei ulkomaalaisia Suomeen? Pitäiskö osata Kalevala ulkoa, tuntea kansallisromanttinen taide ja kulttuuri 1900-luvun alusta, kun Suomen valtio tuotettiin tai osata kirjoittaa suomea kieliopillisesti hyvin? Ollakseen isänmaallinen, onko hyvä arvostaa suomalaisuutta korkeammalle kuin muita kansallisuuksia?

Kuka tämän maan on oikeasti luonut? Mekö, jotka olemme nauttineet ilmaisesta peruskoulusta, kouluruoasta ja ammattiopinnoista, ja nyt huudamme, että me omistamme valtion nimeltä Suomi? Minun ikäluokkaan kuuluvat ovat pääosin nauttineet muiden luomista hedelmistä. Voisimmeko kuitenkin jonkun verran saamastamme lahjasta jakaa jollekin huonompiosaiselle? Ennen verot kerättiin kuninkaalle. Nyt niistä onneksi osa kuitenkin valuu tulonsiirtoina paremmin toimeen tulevilta huonommin toimeentuleville, melkein ilmaiseen terveydenhuoltoon, ilmaiseen koulutukseen yms.

Pidän Suomen kielestä ja se tulee olemaan tärkein kieleni minulle aina, mutta on mukavaa, että pystyy kommunikoimaan muidenkin kuin suomenkielisten kanssa ja pystyy lukemaan muitakin medioita tai tietolähteitä kuin suomenkielisiä. Pidän myös luonteenpiirteistä, joita monesti yhdistetään suomalaisiin: luotettavuus, rehellisyys, sinnikkyys. Luultavasti samaisia tai joitakin yhtä hyödyllisiä luonteenpiirteitä löytyy myös muiden maiden kansalaisilta, koska maailma pyörii ilman Suomeakin. Mutta on myös luonteenpiirteitä, jotka en koe niin hyviksi piirteeksi, esim. puhumattomuuden kulttuuri.

Jos ajatellaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, niin Eurooppa alueena on mielestäni varteenotettavampi toimija kuin piskuruinen Suomi yksin. Euro helpottaa kaupankäyntiä euro-alueella, enkä kaipaa Suomen markkaa, vaikka aikoinaan vastustin euroon liittymistä.

Minun lähtökohtana on, että tärkeintä on kunnioittaa kanssaihmistä kansallisuudesta riippumatta. Olemme tottuneet siihen, että yhteiskunta huolehtii. Muutama vuosikymmen sitten se ei huolehtinut. Nyt pitäisi tehdä suunnitelma, kenestä yhteiskunta aikoo huolehtii ja minkä verran, ja mistä ei enää huolehdita ja huolehtiiko terveet sairaista ja pienituloisista tulonsiirroilla. Onko vammaisella/sairaalla oikeus elää ihmisarvoista elämää? Pystyykö tai miten yhteiskunta pystyisi tämän turvaamaan.

Kaikkia ei voi tehdä, huolehtia vähäosaisimmista ja laskea samalla veroja, ainakaan minun logiikan mukaan. Suomessa keskimäärin ihmisten elintaso on hyvä ja noussut hurjasti: ulkomaan matka ainakin kerran vuodessa taitaa jo olla jokamiehen oikeus. On paljon erilaisia it-laitteita, taulutelevisioita. Ihmiset ostavat isoja asuntoja jo nuorina. Osa kansalaisista taas tappelee siitä, että saa rahat riittämään ruokaan tai terveydenhoitoon/lääkkeisiin.

Pelkkä purnaus ja kapina eivät riitä. Pitää olla hyvä vaihtoehtoinen suunnitelma. Sitten pitää viedä suurella joukolla asia ajaa läpi. Ongelma on, että ne, joilla asiat ovat kaikkein huonoiten, eivät jaksa tai pysty ajamaan asioitaan. Yhteiskunnassa muutos tulee yleensä vasta suuren painostuksen myötä, kuten ollaan huomattu tässä viime vuosina.

Hyvä olisi aina huomata ne monet asiat, jotka ovat hyvin tai erinomaisesti, tai paljon paremmin kuin monessa muussa maassa. Ei täällä kaikki ole yksiselitteisesti väärin, huonosti jne. Jos olisin itse päättämässä nykyisistä takuista, niin päässä viuhuisi. Miten pystyisin ennustamaan erilaisten ratkaisujen vaikutukset valtiontalouteen, vaikka saisinkin eri asiantuntijoilta neuvoa? En taitaisi välttämättä kestää niin suurta vastuuta hartioillani.

Voisiko blogin pitäjä tehdä jotain ihan konkreettista suomalaisen kulttuurin säilyttämiseksi ja ylläpitämiseksi? Esim. perustaa suomalaisen kulttuurin ylläpito -kerhon tai -yhdistyksen?

Richard Järnefelt

Varsin hyviä havaintoja ja kysymyksiä, Saara, mutta Sinulla taitaa olla valmiiksi vähän jännästi taittavat silmälasit silmilläsi.

Yhdistelet asioita, jotka eivät välttämättä liity toisiinsa, eivätkä varsinkaan tähän blogitekstiin.

Rajojen sulkeminen ei ollut vakava ehdotus, sehän oli satiiria: "laittakaa rajat kiinni, jotten näe, miten hyvin muualla on." Kyllä me edelleenkin tarvitsemme kontaktia muuhun maailmaan, mutta ainoa mitä toivon, että meille kansalaisille jäisi suurempi oikeus päättää siitä, kuinka tuo kontakti luodaan.

Niinikään en mitenkään vastusta kielten ja kulttuurien oppimista, vaan toivon sitä lisää, mutta se ei tunnu onnistuvan, kun eräs murteinen kieli valtaa jatkuvasti oppitunnit. Murteinen kieli, jota ei tarvita missään, koska Ruotsissakin voi puhua englantia, ja käytännössä kaikki suomenruotsalaiset osaavat suomea. Tällainen "kaksikielisyys" on kallista pelleilyä.

Pelkkä purnaus ei riitä, kapina voisi riittääkin. Jostakin on kuitenkin aloitettava. Asiat tuskin muuttuvat mihinkään, jos alamme porukalla ylläpitää suomalaista kulttuuria. Minä ylläpidän sitä työkseni esiintymällä suomalaisena muusikkona. Jotain parempaa pitää keksiä.

Eero Tillanen

Miten tästä kurimuksesta voitaisiin sitten selvitä? Hyvin yksinkertaista, heivaamalla kaikki vanhat puolueet ulos ja äänestämällä valtaan sellaiset poliitikot, joilla ovat arvot ja sydän kohdallaan. Näide poliitikkojen suulla sitten voitaisiin tehdä huijareille Islannit ja sanoa: "Tehdyt sopimukset ovat laittomia, emme maksa!"

Richard Järnefelt

Olet ihan oikeassa, mutta mistä löydämme ne poliitikot? Minä haluaisin nyt antaa Timo Soinille mahdollisuuden, mutta hänenkin puolueessaan on kantoja kaskessa, ja esim. pakkoruotsin poisto on unohdettu, kun Helsingistä eduskuntaan valittiin ruotsinkielinen poliisi, joka tietysti ajaa ennen muuta oman kieliryhmänsä itsekkäitä etuja, eikä suostu näkemään kokonaisuutta.

Richard Järnefelt

Minulla on kyllä yksi vakavampi teko suunnitteilla - olen perustamassa nettilehteä, jonka tarkoitus olisi olla hieman kuin nettimaailman "Suomen Kuvalehti", eli ei mitään kopiouutisia, vaan syväluotaavia artikkeleita, toki muidenkin kuin minun kirjoittaminani... ;-) Ja sensuurivapaa blogipalsta, jonne myös toivottaisiin samantasoisia tekstejä, eikä "roiskaisuja." "Roiskaisut" kuuluvat chattiin.

Veli-Matti Koivisto

En lukenut kaikkia kommentteja, mutta Espanjassa ilmainen terveydenhuolto kohtasi säästöleikkurit. Olin itse mielenosoituksissa mukana viime vuonna sitä vastaan.

Richard Järnefelt

Se on suuri harmi. Ilmeisesti Suomen kaltainen kansan selkänahasta säästäminen on leviämässä muuallekin. Espanjallakin lienisi muitakin asioita, joista paljon viisaammin voisi säästää. Tiedätkö, miten ja minkälaisia maksuja Espanjassa nykyisin peritään?

Richard Järnefelt

Suomi on monessa mielessä kuin hullujenhuone. Ulkomaalaiset ystävät aina sekä nauravat että hämmästyvät, kun kerron heille faktoja kielipolitiikastamme. Kukaan ei sallisi omassa maassaan sellaista hullutusta.

Kertauksen vuoksi:

- Suomessa on vain kaksikielisiä ja ruotsinkielisiä korkeakouluja - ei ainuttakaan suomenkielistä.
- Kaikkialla Suomessa saa palvelua vain ruotsiksi - suomen kielellä ei saa palveluja Ahvenanmaalla eikä käytännössä myöskään "ruotsalaiskunnissa"; kaksikielisyyden velvoite koskee vain suomenkielisiä
- verorahoja kuluu valtavasti ruotsinkielisten vaatimaan apartheidiin: erilliset päiväkodit, erilliset koulut, erilliset korkeakoulut, erillinen vanhustenhoito jne. Miksi? Miksei esim. ruotsinkielinen luokka samassa koulussa kuin suomenkieliset? Missä on mainostettu "elävä kaksikielisyys"?
- Suomi satsaa miljardeja ruotsin kielen tukemiseen Suomessa, vaikka maailmassa on vain noin 5 miljoonaa suomenkielistä ja liki 10 miljoonaa ruotsinkielistä; kumpiko kieli tarvitsisi tukea?
- ruotsinkielisten paremmat opiskelumahdollisuudet: ensin ihka omia korkeakouluja ja sen lisäksi kaksikielisissä korkeakouluissa esim. lääketieteen ja juridiikan alueilla on kiintiö ruotsinkielisille, yleensä noin 15% opiskelupaikoista; miten tämä sopii yhteen sen kanssa, että ruotsinkielisiä on vain 5%, ja heistäkin suurin osa kaksikielisiä?
- koulujen pakkoruotsi ja virkamiesruotsi käytännössä kaventavat huomattavasti suomenkielisten kieliosaamista varastaessaan aikaa ja voimavaroja tärkeimmiltä kieliltä
- myös kulttuurintuotannossa on epäsuhta, kun ruotsinkielisiä taiteilijoita tuetaan ruotsinkielisistä säätiöistä, ja suomenkielisistä säätiöistä tuetaan molempia, eikä suinkaan suhteessa 95-5
- muitakin räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia esiintyy, mm. vain ruotsinkielisille rakennetut opiskelija-asunnot ym.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"Rajat kiinni" on aina sen verran raflaava vaatimus, että pitää nyt kysyä mitä sillä mahdat tarkoittaa. Pääsisikö kuitenkin suomalainen ulkomaille? Lomamatkalle, opiskelemaan, töihin? Entäpä pääomien liikkuminen? Saisiko ostaa ulkomaisia tuotteita? Kuinka suhtaudutaan investointeihin ulkomaille/ulkomailta?

Richard Järnefelt

Hei! "Rajat kiinni" ei ollut tässä tositarkoituksella sanottu, vaan vain korostamassa sitä, että en halua kuulla, kuinka hyvin muualla menee, kun meillä on moni asia hoidettu päin pyllyä... ;-)

Käyttäjän liberalibus kuva
pertti liberalibus

richard jarnefelt1:

"Olet sikäli väärässä, että tälle saarelle ei ole vapaa pääsy. Kauppaketjut tarvitsevat maita, joille pytinkinsä rakentaa, sekä kaavoituksen, joka sallii sen. Ja tässä jo sitten tuleekin Suomen kunnallismafia vastaan. Kumma kyllä, tonttimaata riittää vain K- ja S-ryhmälle, ja joskus myös Lidlille."

Pahoitteluni, mutta jostain syystä viestiin suora vastaaminen ei onnistunut.

Eli kommentissa mainitsemasta ongelmasta olen kanssasi täysin samaa mieltä. Oma väitteeni onkin, että hintasääntely on väärä lääke ja johtaa entistä pahempaan tilanteeseen. Lisäksi olen myös sitä mieltä, että tiheämmin asutuilla alueilla kilpailu toimii pääsääntöisesti hyvin, kun taas syrjäisemmillä alueilla painitaan varmasti mainitsemasi ongelman kanssa. Tämä on siis enemmän paikallispolitiikan ongelma, ja sopiva kuntavaalien teema.

Raflaava kommenttini "kannattaa tutkia, ennen kuin alkaa hutkia" oli sunnnattu eritoten monille älyvapaille ideoille, joita blogitekstiin on kommentoitu. Esimerkkinä mainittakoon "Sveitsin 5% veroaste". Jos Suomi siirtyisi nykyisestä n. 50% veroasteesta 5% veroasteeseen, tarkoittaisi se käytännössä sitä, että tulojen/asukas pitäisi kasvaa 10-kertaiseksi nykyisestä, jotta nykyiset julkiset menot voitaisiin rahoittaa. Ei kuulosta realistiselta...

Richard Järnefelt

Viisaasti kirjoitat!

Pikakommentti tuosta veroasteen rajusta alentamisesta - viisi prosenttia lienee utopiaa, mutta kyllä jonkinlaisiin säästöihin päästäisiin, jos mietittäisiin yhteiskunnan olemus uusiksi.

Minä uskon, että paras yhteiskunta olisi sellainen, joka huolehtisi hyvin kansalaisille elintärkeistä asioista kuten terveydenhuollosta, puolustuksesta, ehkä peruskoulutuksesta ja turvallisuudesta. Muutama muu ehkä vielä joukkoon lisäten.

Nämä toki ovatkin suurimmat kulut, mutta kyllä säästö olisi miljardiluokkaa, jos heittäisimme yhteiskunnan vastuulta todellakin roskiin kaikki ei-elintärkeät asiat.

Tässä muutama lakkautettavaksi sopiva asia:

- maksut EU:lle (mikäli erotaan EU:sta)
- politiikan tuki
- kaksikielisyys
- pakkoruotsi
- maatalouden kansalliset tuet (mikäli pysytään EU:ssa)
- kaikki taiteen tuet, mukaanlukien taidekoulutus
- kaikki urheilun tuet
- moniportainen hallinto (tarvitaanko nykymaailmassa enää sekä kuntaa että valtiota; mitään maakuntia tai läänejä nyt ei ainakaan tarvita)
- turhien virastojen lopettaminen (Vähemmistövaltuutettu, Lapsiasiavaltuutettu jne.)
- pakolaispolitiikan lopettaminen; vain oikeita pakolaisia itse valittuna leireiltä, ei ainuttakaan passin syönyttä refugeeta tai ankkurilasta rajojen yli!

Petri Haapa

Kaikesta tästä valituksesta ja osin perusteettomasta nakunastakin huolimatta:
http://www.fundforpeace.org/global/?q=fsi-grid2012

Richard Järnefelt

Hyvältä näyttää, mutta se tarkoittaa, että Suomi voi hyvin, eivät suomalaiset.

Suomalaisista voivat hyvin vain Katainen ja hänen jenginsä, lukemattomat jäsenkirjasyöttiläät sekä Taxell, Vehviläinen ja Lilius.

Petri Haapa

Ei kyllä tämä tilasto tarkoittaa, että SUOMALAISILLA on maailman vähiten huonot edellytykset elämiseen

Richard Järnefelt

Petri, oletko ihan rehellisesti tuota mieltä, jos vaikka kävelet Dublinissa tai Madridissa tai Berliinissä?

Meillä on ahdistunutta ja kuollutta täällä Suomessa. Ei ole pieniä yrityksiäkään kuten muualla, koska täällä se ei kannata, koska jokainen isorikas taho ryövää välistä. Näinpä esim. kahvilaa ei kykene perustamaan kuin ketju. Toisin on esim. Berliinissä, Madridissa tai Dublinissa.

Missä ne suomalaisten elämän edellytykset oikein näkyvät???

Petri Haapa

Miksen olisi? Luotan enemmän kansainväliseen vertailutilastoon, enkä mututuntumaan. Se, että Suomi tarjoaa vähiten huonot edellytykset elämiseen maailmassa, ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Suomen olosuhteissa ole korjattavaa.

Käyttäjän oiskonoin kuva
Juhani Kautto

Petri: Jos sinusta esim. tuntuu, että sinulla on nälkä ja tutkimustulos kertoo, että ei sinulla voi olla nälkä, niin sinulla ei sitten nälkä ole...Näinkö?

Richard Järnefelt

Noin taitaa Petri ajatella... Minäkin haluaisin pienemmän asuntolainan, löytyisikö jostakin joku sopiva tutkimus?

Richard Järnefelt

Viestisi loppuosasta olemme toki yhtä mieltä... ;-)

Mutta kyllä minä edelleen ihmettelen tuota tulosta, koska se on ihan selvää, että Suomi ei tarjoa esim. yrittämiselle parhaita edellytyksiä byrokratian ja riistoverotuksen vuoksi, puhumattakaan kartellisoituneesta tukkukaupasta.

Suomalainen sosiaaliturva ei myöskään ole maailman parasta. Ihmisistä pidetään muka-huolta ja heille maksetaan muka-elämiseen-riittäviä-korvauksia.

Suomalainen ei huviajele autollaan, ei syö ravintoloissa ilman vakavaa harkintaa eikä nauti alkoholia perheen talouden vaarantumatta.

Missä ne edellytykset ovat?

Lisäksi täällä on väkivaltaa enemmän kuin hyvin monessa muussa maassa!

Petri Haapa

En ole asunut kovinkaan monessa maassa, joten siinä mielessä luotan tilastovertailuihin enemmän kuin omiin suppeisiin vertailuihin.

Richard Järnefelt

Ymmärrän, ja kunnioitan rehellisyyttäsi, mutta kyllä muualla on erilaista, kun verotus ja byrokratia ei tapa pienyrittäjyyttä; tämän voivat varmasti monet täälläkin vahvistaa?

Käyttäjän liberalibus kuva
pertti liberalibus

Ehdotit lakkautettavaksi mm.

- kaikki taiteen tuet, mukaanlukien taidekoulutus
- kaikki urheilun tuet

Nuohan ovat täysin arvokysymyksiä: jos kansa haluaa maksaa taiteesta ja urheilusta, niin kansahan maksaa. Itse ainakin mielelläni nautin osan yhteiskunnan tarjoamista palveluista taiteen ja urheilun muodossa. Vapaarahoitteisuus syrjisi eritoten köyhimpiä kansalaisia ja esimerkiksi urheilun harrastamisella on erittäin suuret positiiviset terveysvaikutukset ja siten sen tukeminen valtion taholta on erittäin perusteltua.

Tukemalla vähemmän urheilua, joudut tukemaan terveydenhoitoa enemmän.

Ja ainakin Helsingissä,Turussa, Tampereella, on lukuisia ketjuun kuulumattomia ravintoilta ja kahviloita, joissa lähes kenellä tahansa on varaa syödä, ilman että oma talous menee konkurssiin.

Richard Järnefelt

Kansan tämä kaikki tulisi kuitenkin päättää, ja mieluummin suoran demokratian keinoin, ei edustajiensa kautta. Taiteen ja urheilun heivaaminen on henkilökohtainen mielipiteeni.

Käyttäjän JoniElomaa kuva
Joni Elomaa

Asta tuominen tossa kommentoikin ismon kappaleesta ym Mutta eikös meidän ole aivan turha ENÄÄ vaalia "itsenäityyttä" jota ei ole ollut sen jälkeen kun tämä haiseva eu tuli mukaan,,, näin minä tämän asian näen...Lainattu astan kom----------.... Se tapahtui niin äskettäin, ettemme vieläkään ymmärrä vaalia itsenäisyyttämme, kulttuuriamme..

Ja mitä kulttuuriin tulee se kyl on mennyttä myös... ku kaikki näkee kokoajan muutotoksen tarvetta joka-asiaan, PA..... ja turhaa... hidasta välttämätönta on turha pitkittää... Olisivat silloin asiota miettineet ja keskustelleet "rajapyykkien" vedoista,kun näitä tehtiin aikojen alussa ei olis asiat näin huonosti missää.. jokainen ottakoota omat johtopäätökset siitä mitä kaikkea oltaisi voitu välttää ja mitä kaikkea ei olisi--- Ja tätä Kulttuuria/SUOMALAISUUTTA ei voida varjella niin kauaa kun isoherrat kasvaisivat aikuisiksi...!! (tämä siitä ku on opetettu että ihminen ei ollu kasvanut aikuiseksi jos ei olle jollain tavalla RAS......... Eli rajat pystyyn

Richard Järnefelt

Useasti tulee mieleen, että löytyykö enää demokraattisia keinoja tämän hullunmyllyn pysäyttämiseen?

Käyttäjän PaulSeppl kuva
Paul Seppälä

Niin, keskustelun avaus oli kiistatta hyvä ja kenties tarkoituksellakin provosoiva. Allekirjoitan ja olen monesta kohtaa hyvin pitkälti samaa mieltä, mutta mutta, tänne on vain kerääntyneet kaikki, jotka ajattelevat samalla tavalla. Ei tunnu olevan vastavoimaa, kunnon debattia, kaikki vain beesaa ja huutaa kuorossa jees jees. Oli toki muutama kommentti myös, paljastaen kirjoittajan omankin ajattelukyvyn, myönnän.
Enkä ymmärrä sitä miksi meidän pitää sirotella tyhkaa päälleemme, emmekö siinä ole jo muutenkin melkoisen hyviä ?
Pää pystyyn ja eteenpäin, selvisimmehänn talvisodastakin ja ties mistä historiamme todella vaikeista käänteistä, suomalaiset ovat niin "luupäistä" kansaa, että eivät tältä tellukselta häviä ihan heti mihinkään.
Niin ja en ole "Stubbilainen", "kataislainen", "soinilainen", "Svenski", vaan vapaa-ajattelija.

Richard Järnefelt

Tuolla alempana on jo debatin alkua. ;-)

Käyttäjän KaunoMannonen kuva
Kauno Mannonen

Suomalaisten huono itsetuntemus johtuu siitä, etteivät tunne historiaansa, koska tiedemaailmakin on siitä vaiennut ja siksi kouluissakaan ei siitä kerrota. Kouluissahan saa vain opettaa mikä on tieteellisesti hyväksyttyä historiaa. Jos joku tiedemies uskaltaa siitä kirjoittaa pidetään häntä utopistina ja helposti menettää apurahansa. Jotkut jo eläkkeelle päässeet ovat tosin siitä kertoneet. Sekä Yrjö Sakari Koskinen teki väitöskirjan jopa siitä, mikä hyvin vaiettiin. Kuitenkin Suomella on mahtava menneisyys, josta on vaikka kuinka paljon tietoa. Voitte lukea siitä vaikka sivuiltani kauno-mannonen.fi

Richard Järnefelt

Hei, Kauno, tutustun tuonnempana sivuihisi, ja uskoakseni tiedänkin jo jotain suomalaisten historiasta. Suomen heimot hallitsivat koko Pohjois-Venäjää, mutta koska meitä oli vähän ja hallinto hajautettua, menetimme vähitellen alueet slaaveille ym.

Tästä ei tosiaan puhuta, mutta hassuja yhtymäkohtia historiaan löydän ihan omasta perheestäni. Puolisoni on iranilainen, ja yllätys kyllä, meillä on samoja tapoja. He syövät Uutena Vuotenaan ruokaa, joka on kuin mämmi, he laittelevat ruohoa kasvamaan astiaan, he maalaavat munia, ja Uusi Vuotensa ajoittuu meidän pääsiäiseemme.

Yhtymäkohtia on paljon muitakin, mutten niitä juuri nyt muista. Uskon, että kontakti on ollut olemassa tuhansia vuosia sitten.

Käyttäjän HarriPasonen kuva
Harri Pasonen

Tottahan toi on, että alkuun maahanmuuttajat ovat tuotu väärällä taktiikalla. Maahanmuuttajat olisi voitu asuttaa toisinkin meidän maan kamaralle tai kenen maa sitten onkaan. Se ei pidä ainankaan paikansa, että suomi suomalaisille..

http://1.bp.blogspot.com/_vIpgl3WLOF0/S0MUG0RcvuI/...

Richard Järnefelt

Juu, homma "ryssittiin" (anteeksi venäläiset) alusta alkaen, oikein kunnolla. Ensin avattiin ovi Siad Barren hallinnon korkeille upseereille perheineen, ja laitettiin heille jatkuvasti rahaa kouraan, vaikka heillä oli omaakin, ja sitten päästettiin maahan "inkeriläisiä" eli iso osa Karjalan nykyisistä venäläisistä.

Jari Tuomoja

Muissa maissa valtio on kansalaisia varten ja ilman kansalaisia ei ole valtiota.

Suomessa on ajatusmalli jossa kansalaiset ovat valtiota varten.

"Jo­kai­nen päät­tä­jä ty­pe­reh­tii jos­kus. Se kuu­luu kas­vui­kään, mut­ta jos­sa­kin me­nee ra­ja. Puu­tu siis ti­lan­tee­seen ja au­ta."

Estä päättäjää syrjäytymästä -kampanja.

Richard Järnefelt

Hyvin armelias idea!

Minä kun jo ajattelin ampua ne typerehtivimmät... ;-)

Käyttäjän TimoRnk kuva
Timo Rönkä

Jaahas, mielenkiintoisia kirjoituksia , tekisi mieleni muutama kommentti kirjoittaa ,liittyen tähän kansalliseen alennusmyyntiin.
Tiedostavatkohan/välittävät oikeasti päättäjät tuon idästä tulevan invaasion? Vai onkohan menossa oikeasti suomen venäläistäminen, rajan pinnassa asuvana ei voi muuta kuin ihmetellä meininkiä.Aamutorilla kuulee enemmän venäjää kuin suomea.Tätä menoa on kansallinen identiteetti tiukoilla, kun ei kotimaassa enää omalla kielellä tahdo pärjätä.Samoin usein kaupoissa tarjotaan palvelua venäjäksi kun olet ostoksilla.Toinen asia mikä ihmetyttää ovat ulkolaiset opiskelijat, tulee mieleen ne vanhat neuvostoliiton ajat kun ulkolaiset opiskelijat saivat opiskella siellä ilmaiseksi.Nyt se sama tilanne on suomessa.Oman maan kansalaiset tosin joutuvat maksamaan kaikesta, mutta reiluna valtiona pieni suomi kouluttaa ulkolaisia opiskelijoita ilmaiseksi.Kyllä me sitten ollaan reilua porukkaa :)

Richard Järnefelt

Päättäjät eivät tunnu tajuavan tulevaa. Suomalaisia on niin vähän, että nyt jos koskaan pitäisi rauhoittaa tilanne, estää kaikki invaasiot ja alkaa kunnioittaa suomen kieltä edes Suomessa.

Alemmuudentunto yhdistettynä kontrollin puutteeseen on kamala yhdistelmä (esim. Katainen ja hänen käyttämänsä valta).

Hanna Maria

Kyllä me suomalaisetkin osaamme tätä tukisysteemiämme väärinkäyttää. Itselläni on useita maahanmuuttaja ystäviä, jotka ovat integroituneet tänne oikein hyvin. He ovat kouluttautuneet (ja tehneet töitä koulun ohella iltaisin) ja maksavat nyt veroja, aivan niin kuin OSA meistä suomalaisistakin. Kaikki eivät kuitenkaan integroidu ja taustalla saattaa olla vakaviakin traumoja, sotaa, kidutusta, raiskausta jne. Meillä moni masentuu ja syrjäytyy yhden raiskauksen jälkeen, mitä sitten, kun sotilaat ovat raahanneet sinua mukanaan viikkoja ja raiskanneet ruumiisi rikki?

Isäni syntyi 30-luvun lopulla. Hän oli sota lapsena Ruotsissa. Hän oli yksi suvaitsevimmista ihmisistä, joita tiedän. Hän tiesi millaista oli pelko kuolemasta ja menetyksestä. Miltä tuntui, kun revittiin irti perheestä, vieraaseen maahan, vieraaseen kieleen. Hän joutui sopeutumaan ensin Ruotsiin, sitten takaisin Suomeen, koska oli jo unohtanut kielen ja oman nimensä. Meidän kotimme oli aina avoin pakolaisystävilleni ja kaikille muillekin ystäville. Isäni jätti minuun vahvan uskon siitä, että jos itse autan saan apua myös takaisin.

Kuulostan ehkä sinisilmäiseltä, mutta mielestäni moni asia korjaantuisi jo pelkästään sillä, että auttaisimme toinen toisiamme, emmekä koteluituisi kerrostalo neliöhimme. Tästä tuli mieleeni pieni somalipoika äitini pihalla. He olivat juuri muuttaneet suomeen ja poika pissasi pihalla puuta vasten ja pyyhki pippelinsä lopuksi puuhun. Me muut pihan lapset kerroimme pojalle, että meillä suomessa pissataan pönttöön. Meidän pitäisi ottaa lapsista paljon oppia ja toimia yhteisönä, joka parhaimmassa tapauksessa tukee ja opettaa. Integroitumisen pitäisi tapahtua myös meissä, enkä puhu nyt viraston ihmisistä vaan meistä kaikista.

Monet maahanmuuttajat voisivat opettaa meille kadotettua yhteisöllisyyttä, jolloin myös suomalainen identiteettiimme voisi vahvistua. Voisimme kertoa heille historiastamme, kuinka mekin olemme sotineet ja nousseet tyhjästä. Voisimme huomata kuinka samanlaisia me lopulta olemme ja mikä vahvuus meissä voisi olla jos toimisimme yhdessä, emmekä toisiamme vastaan.

Me emme enää edes suomalaisina puhalla yhteen hiileen, emme katso toisiamme silmiin, emme tervehdi naapuria, lähikaupan kassaa tai pysähdy auttamaan tienvarressa tajuttoman näköisenä makaavaa. Kahdeksan vuotias lapsi voidaan tappaa täällä erittäin raa'asti oman vanhemman toimesta, vaikka asiaan on jo 'puututtu' monesti. Me olemme liian monesti hiljaa, hoidamme oman elämämme ja ummistamme silmämme kaikelta muulta, se on helpompaa, aivan kuin äiti, joka hokee ' ei minun poikani, ei minun tyttöni'. Syytetään naapurin lasta.

Avataan silmämme ja puhutaan avoimesti ja kunnioittaen, se kai parisuhteessakin on tärkeintä, miksei sitten kansalaisuudessa?

Richard Järnefelt

Tärkeä mielipide, todella tärkeä.

Suomessa vain on valehtelemisen kulttuuri, ei ehkä ollut ennen, mutta se syntyi YYA:n aikana, kun kaikki väittivät olevansa neuvostoystäviä, mutta kukaan ei ollut.

Tiedoksesi: Espoossa on juuri meneillään vapaaehtoisten vetämä Rauhan Lapset - projekti, jossa maahanmuuttajalapsia tutustetaan suomalaisuuteen lukemalla heille heidän äidinkielelleen käännettyjä suomalaisia satuja, jotka kertovat erittäin paljon suomalaisuudesta. Minusta se on hieno projekti! :-)

Kaarina Piipponen

Tähän väliin täytyy lisätä kommentti. Tapasin eilen yhden tuttavani. Meillä tuli keskustelua monista asioista mm. maahanmuutosta ja koska tämä tuttuni ei niin kovin paljon aikaa vietä netissä, niin hän pyysi, että kirjoittasin tästä asiasta.

Tämä tuttavani tuntee erään maahanmuuttajaperheen. He ovat ilmeisesti jo pitkään asuneet Suomessa, koska heidän tyttärensä on käynyt täällä koulua ja valmistunut lähihoitajaksi. Tämä tytär oli saanut (en tiedä mistä) työpaikan ja oli vihaisena soittanut tälle tutulleni ja valittanut, että hän saa vain 1700 euroa palkkaa siitä työstä.

Ja tämä tuttuni totesi, että näille maahanmuuttajille tulee sosiaalihuollosta ovista ja ikkunoista tuhatlappusia eivätkä he ole tottuneet täällä niukkaan elämään niinkuin monet työttömät ja köyhät suomalaiset. Ja että tämäkin tytär on tottunut yltäkylläiseen elämään. Ja että tämä on myös väärin heitä kohtaan, kun he alkavat luulla, että heille kustannetaan kaikki, mitä he haluavat.

Kaikki mitä hän kertoi uskon, että ne pitävät paikkansa, koska hän tuntee tämän perheen ja sanoi vielä, että nämä maahanmuuttajat kasvaa aivan väärään todellisuuteen suomalaisesta arjesta.

Ja ilmeisesti hän tuntee näitä tapauksia vielä paljon paljon enemmän eikä vain tämä perhe. Joku maahanmuuttajaperhe oli vaatinut sosiaalivirastosta itselleen isompaa perheautoa ja hintakatoksi oli laitettu 10000 euroa. Maahanmuuttajaperhe ei ollut löytänyt autoliikkeestä sopivaa sillä hinnalla. Mutta sitten he olivat löytäneet sopivan auton, joka maksoi 20000. Autoliikkeen myyjä oli sitten soittanut sossuun ja kysynyt, että hyväksyykö ja kustantaako sosiaalivirasto sen hintaisen auto heille. Ja sieltä oli vastattu, että kyllä. Sitten tälle perheelle kustannettiin sen hintainen auto.

Hän kertoi vielä lisääkin, mutta jääköön tähän, sillä niin uskomattomalta tämä tuntuu. Ja voin vielä sanoa, että tämä henkilö on luetettava.

Richard Järnefelt

Hei, Kaarina, valitettavasti olen kuullut samansuuntaisia tarinoita ja jopa sosiaaliviranomaisilta itseltään, joten useimmat lienevät tosia. Se on aivan hirveää. Mutta tuo ei koske kaikkia maahanmuuttajia; vain pakolaisstatuksen saaneita kohdellaan paremmin, vaan valitettavasti monet pakolaiset lienevät täällä valheen perusteella. Oikeat pakolaiset tästä myös sitten kärsivät. Tunnen heitäkin, ja he ovat nöyriä ja hyviä ihmisiä. Tätä ei kai saisi sanoa, mutta somalit ovat useimmiten näitä ongelma-asiakkaita, jotka haluavat toisen maksaman auton jne. Tämäkin tieto on tullut sosiaalivirastosta.

Mielestäni meillä tehtiin suunnaton virhe, kun ruvettiin näitä somaleja ottamaan ja perheitäkin yhdistämään. Joukossa on taatusti paljon ihaniakin ihmisiä, mutta valitettavasti ja keskimäärin koko invaasio on ollut järjetön.

Käyttäjän JuhoNuutinen kuva
Juho Nuutinen

Voi miestä. Kiristääkö foliohattu?

Onhan meilläkin omat ongelmamme, mutta kyllä silti moniin Euroopan maihin verrattuna voimme vähän liiankin hyvin.Korkea koulutustaso, hyvät julkiset palvelut. Suomalaiset ovat vain kiittämättömiä ja laiskoja, ja tekevät asiansa itse hankalammiksi kuin ne ovat.

Jos muut maat ovat mielestäsi idyllisiä paratiiseja, joissa kaikki on hyvin ja ihmiset kauniita ja iloisia, niin miksi et ryhdy itse maahanmuuttajaksi? Oletko kenties maahanmuuttopelkoinen? Vai ahdistaako näiden 'parempien maiden' perhekulttuuri? Etkö omista perhettä, ja läheisiäsi ovat internetin muut kiihkoilijat, etkä pystyisi asettumaan perhekeskeiseen kulttuuriin? Sain tekstistäsi kuvan, että olet niitä ihmisiä, joka hyväksyy vain oman absoluuttisen mielipiteensä ja pitää muita ihmisiä harhaanjohdettuina. Jos näin on - oletko koskaan harkinnut mielentilatutkimusta? Varmasti kaltaisillesi tapauksille löytyy oma nimikkeensä, paikkansa, ja yhden huoneen pehmustettu yksiö!

Odotan innolla reaktiotasi mielipidetekstiini mielipidetekstistäsi.

Terveisin ajatteleva ja tiedostava jossain määrin vasemmistolainen nuori

Richard Järnefelt

Et ole ehkä kovin monessa Euroopan maassa asunut, kun sanot, että meillä on niihin verrattuna hyvät julkiset palvelut. Ei ihan oikeasti ole. 1970-luvulla vielä oli.

Korkea koulutustasommekin on Suomen korkeakoulujen oma näkemys korkeasta koulutuksesta. Tietopuoli meillä on hyvin hallussa, mutta luovuuspuoli ei ollenkaan. Siksi mm. Nobelit menevät muille.

Yllätys-yllätys, olen perheellinen, ja vaimoni on ulkomaalainen. Eikös olekin aivan kauheaa...? Kotikielinämme ovat englanti, suomi ja farsi, tässä järjestyksessä. Olen asunut eri maissa useasti, ja tunnen monia kulttuureja. Ehkä juuri siksi ajattelen näin.

Juho Turunen

Hieno kirjoitus jossa paljon asiaakin! Keskustelin näistä lääkäri ja hammaslääkärijutuista kroatialaisen nettiystäväni kanssa kerran. Hän ihmetteli kovasti että miten voi kestää päästä 2 viikkoa kunnalliselle lääkärille tai että hammaslääkäriin yli puolen vuoden jonot. Siellä kun pääsee (hänen mukaansa) lääkärille samalla viikolla ja hammasläärillekin. Ja lääkäri on ilmainen.

Kyllä tämä valtio ampuu itseään aina välillä jalkaan korottamalla veroja jatkuvasti. Aina vain keppiä, ei koskaan porkkanaa. Kuten tämä hieno autoveron korotussekoilu nyt viimeisenä tulee mieleen.

Rehellisesti pelottaa tämä nykymeno välillä. Tuntuu että päättäjillämme ei ole tuon taivaallistakaan hajua mitä tavallisen ihmisen arki on.

Richard Järnefelt

Ihan samaa mieltä kanssasi! Kroatia on vastikään kokenut kovan sodan, ja silti siellä jo nyt tarjotaan kansalaisille parasta. Suomi on kokenut pari idioottia hallitusta ja pari idioottia presidenttiä, minkä johdosta meillä menee huonommin kuin sodan tuhoamalla Kroatialla.

Siinä pitäisi olla päättäjille miettimistä.

Käyttäjän MattiToivio kuva
Matti Toivio

Paljon tunteikasta huutelua. Kummat epäloogiset mutu-tuntuman lipsautukset, kuten vaahtoaminen suomen kielen asemasta, vetävät lakoon järkevämmätkin tekstin pointit ja saavat sen näyttämään vain tavanomaiselta rötösherrat kuriin -lahtausmentaliteetilta jossa on enemmän uhoa kuin järkeä.

Richard Järnefelt

Suomen kielen asemasta on aiheellista huudella. Suomen idioottirikas (svetisismi!) valtio kun kantaa enemmän huolta parista rantaruotsalaisesta kuin a) omasta kansastaan tai b) omista sukulaiskansoistaan Venäjällä.

Suomi on suomalaisten maa.

Anton Lindblom

Foliohatut päähän vaan ja perunakellariin piiloon? Aika epäasiantuntevasti otettu kantaa kaikkiin ongelmiin, ja kärjistelty aika lailla

Richard Järnefelt

Foliohattu on kiva, ja kärjistäminen herättää keskustelua... Asiantuntemus perustuu pitkään elämiseen ja kokemiseen. :-)

Teemu Tilaeus

Olisi mielenkiintoista tietää, että mitkä seikat tukevat teidän käsitystänne Järnefeltin mahdollisesta epäasiantuntemuksesta?

Voisitteko osoittaa meille, että mikä tässä tekstissä on epäasiantuntevaa. Perustelut ovat aina paikallaan. Jos ette osaa perustella, sillehän me emme voi taas mitään ja teidän väitteeltänne putoaa pohja alta aikayksikön.

Käyttäjän OlliSalmi kuva
Olli Salmi

Vain kaksi asiaa maailmankaikkeudessa on ääretöntä - Universumi ja ihmisen typeryys, enkä ole aivan varma tosta universumista...
Luin tuon kirjoituksen ja ajatukset mitä se herättää on vain
"minäminäminäminäminä raharaharaharaharhaviinaraharaha raharahaa minäminä"
Alkoi hävettämään olla ihminen.
Nyt Richard Järnfelt. Olet aikuinen.

Ja tässä vielä pari linkkiä. Toivottavasti osaatte erottaa ne toisistaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Is%C3%A4nmaallisuus

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rasismi

Richard Järnefelt

Outoa, jos kuulit tekstissäni tuon "minäminäminä"-aspektin. Omasta mielestäni minä ajan suomalaisten asiaa koko sydämellä, enkä tosiaankaan saa siitä itselleni muuta kuin haukkuja.

Oma elämänikin on mennyt vaikeaksi, kun ruotsinkieliset kostavat sorsimalla minun pianismiani, viimeksi Stockmann, sitä ennen FST. Mielipiteitä ei sovi Suomessa olla.

Käyttäjän RtyMarko kuva
Marko Räty

Tämä on kyllä kaikessa karuudessaan niin totta,
se vielä tuli mieleen tuosta polttoaineen hinnasta, että myös autoverotus alkaa olla sen verran kova, että ei tälläsillä persaukisilla ole pian varaa omistaa autoa, alkaa oleen rikkaiden huvia tuollaiset autolla ajelut polttoaineen hinnan, sekä verotuksien vuoksi.

Mutta suosittelen kaikille artikkelisi lukemista ja on todellakin jaettu facessa eteempäin. Toivotaan että suomessakin joskus noustaisiin barrikaadeille omien etujemme puolesta, sillä käsittääkseni kaikille suomalaisille kuuluu oma osa, mutta kun ne rahat tumpataan sellaiseen asiaan mihin meillä ei ole vaikutusta, on se kaikki pois meiltä.

Otetaan lisää maahanmuuttajia, ostetaan niille autot, asunnot, kalusteet ym
niin sillähän se paranee.

Tulee myöskin mieleeni sellainen asia että ulkomaalaiset (en ala sormella osoitteleen) tulevat suomeen, perustavat yrityksiä starttirahoilla (varmaankin verorahoilla) ostavat hienoja autoja, ottavat sukulaisiansa suomeen ja siirtävät yrityksen johdon heille, jolloin hekin saavat kaikenmaailman avustuksia...

Richard Järnefelt

Holtiton maahanmuutto aiheuttaa monia ongelmia, tosi on. Ja huijareita on maailma täynnä. Tästä sitten kärsivät oikeat pakolaiset ja järkisyystä maahamme muuttavat.

Kiitos, kun tekstiäni jaetaan Facebookissa. Toivoisin vain voivani ehdottaa jotakin, jolla Suomi taas muutettaisiin paremmaksi maaksi, joka pitää huolta suomalaisista. Mutta pahalta näyttää. :-(

Käyttäjän VelluHietala kuva
Vellu Hietala

KYlLÄ! Olen täysin samaa mieltä kanssanne!

Suomi tarvitsee vanhaa kunnon diktatuuria. Seuraava Hitler voisi nostaa Suomen aivan uusiin sfääreihin. Maahanmuuttajat voisimme pistää keskitysleireille kyselemättä, turhat julkkikset mukanaan. Bensan hinnan voisimme laskea nyyhtämällä rikkailta kaikki tulot ja samalla laittaa kaikki ylijäämä yhteiseen hyvään.

Suomen valtiontalouden voisimme nostaa Nokian lailla uuteen nousuun pumpaamalla ydinjätettä suoraan kallioiseen maaperäämme.

Puolestaan Kaikki, jotka eivät täytä suomen "Arialaista" ihmiskuvaa, voitaisiin lähettää pakkotyöhän tehtaisiin 2e/h palkalla, jotta meille jäisi enemmän rahaa ja aikaa oman kultuurimme vaalimiseen.

Kiitos kuitenkin tästä ihanasta puheenvuorosta. Toivon todella, että tämä kansankiihotus herättää kaikkien ihmisten kiinostuksen asiasta. Meidän on pakko ryhdistäytyä, sillä raha ja valta ovat inhimillisyyttä tärkeämpiä.

Richard Järnefelt

Heh-heh, Vellu, ymmärrän satiirisi, mutta Sinä ammuit viimeisessä lauseessa itseäsi nilkkaan.

Minä kirjoitan näistä epäkohdista juuri siksi, jottei raha ja valta enää olisi inhimillisyyttä tärkeämpää.

Suomenkielisiä suomalaisia potkitaan päähän koko ajan, mutta heidän pitäisi mielestäsi jaksaa olla aina vain inhimillisempiä ja inhimillisempiä elintasopakolaisia ja ruotsinkielisten etuoikeuksia kohtaan? Niinkö ajattelet?

Richard Järnefelt

HUOM! Ainakin nyt 21.9. aamulla Facebook-suositukset ovat kadonneet näkyvistä Uuden Suomen blogipalstoilla. Miksi?

Olen itse seurannut tämän tekstin suosiota, ja käsittääkseni 8000 klikkausta on jo ylittynyt. Se on hurja luku, josta kiitos lukijoille. Tässä on tervettä vallankumouksen tuoksua. :-)

Käyttäjän piiavalimaki kuva
Piia Välimäki

Hei,

Kirjoitit tuolla aikaisemmassa kommentissasi näin: "Suomi on suomalaisten maa". Haluaisin kysyä siihen liittyen sinulta muutaman kysymyksen:

Kuka määrittelee sen, kuka on suomalainen?
Onko suomalainen se, kenellä on suomen kansalaisuus?
Onko suomalainen se, kuka asuu suomessa?
Onko suomalainen se, kuka puhuu suomea?
Onko suomalainen se kuka näyttää suomalaiselta?
Onko suomalainen se, kenellä on pitkät juuret suomessa?
Vai onko suomalainen kenties se, kuka tuntee olevansa suomalainen?

Richard Järnefelt

Hei, Piia, hyvä kysymys!

Itse näen sen jonkinlaisena "yhteen hiileen puhaltamisena", eli loppujen lopuksi suomalainen ei voi olla sellainen, joka esim. haluaa täällä vain poimia rusinat pullasta, mutta ei itse leivo ollenkaan. Meillä on toki kantasuomalaistenkin joukossa tällaisia ihmisiä, ja mielestäni he myös ovat tavallaan menettäneet "suomalaisuutensa" - he eivät puhalla yhteen hiileen Suomen kansan kanssa.

En tarkoita yksimielisyyttä enkä konsensusta, sellaista meillä on ollut liiankin kanssa, vaan sitä, että toinen auttaa toistaan ja koko maan hyvinvointia pidetään myös yhteisenä asiana. Yhtä lailla monet suuret kapitalistit kuten Wahlroos ovat minusta jo aikoja sitten menettäneet "suomalaisuutensa." Heidän isänmaansa on Mammona ja valtionpäämiehensä Saatana.

Selvensikö tämä yhtään? Passeilla, ihonvärillä sun muilla seikoilla ei ole merkitystä, mutta ei myöskään subjektiivisella tuntemuksella, jos se ei kuitenkaan johda hyödyllisiin tekoihin.

Käyttäjän VekeKurkela kuva
Veke Kurkela

Richard Järnefelt. Minäkää en ole rasisti. En myöskään pidä itseäni äärimmäisen avarakatseisena tai suvaitsevana. Tekstissäsi on paljon asiaa, mutta myös kolumnistille niin tyypillisen paljon pudasta kuraa. Aivan kuin raivon kiimassa kirjoittaisit asiaa joka lähtee jokseenkin lapasesta? Noh, tiedä häntä, mutta kielikysymyksessä olen samaaa mieltä. On aivan älytöntä, että 98% maamme asukkaista on pakko opiskella kieltä sen takia että 2% maamme kansalaisista saisi asioida omalla äidinkielellään. Samaa mieltä olen bensan, lääkkeiden ja ruoan hinnasta. Liian kallista. Jonkinlaisen itsetunto-ongleman myös allekirjoitan. Emme osaa olla tarpeeksi ylpeitä saavuttamistamme asioista ja kulttuurista.

Mutta sitten tuohon täyteen paskaan. Mikä maahanmuuttohölmöily? En itsekään niitä tänne hirveästi suoranaisesti kaipaile, mutta olen ymmmärtänyt, että Suomen pakolaiskiintiöt on yksi Euroopan pienimmistä? Ainakin Ruotsiin verrattuna. Ja ruotsalaisillahan ei tunnetusti ole itsetunto-omgelmaa. Sinulla varmaankin on heittää tilastoja paljonko tänne tulee maahanmuuttajia ja kuinka moni elää sosiaaliturvan varassa? Toki meillä on sosiaaliturvan varassa eläviä maahanmuuttajia, joka ei ole hyvä asia. Kuinka paljon niitä on suhteessa suomalaisiin sosiaaliturvan varassa eläviin, jotka eivät saa haluamaansa työtä, mutta hyvälle tottuneena eivät suostu tekemään muuta työtä edes väliaikaisesti vaan elävät veronmaksajien kustannuksella? Mitä Richard kuvittelet, haluaisivatkohan nämä maahanmuuttajat, jotka elävät sossun rahoilla tehdä töitä? Luulenpa, että mielellään. Samaan aikaan meillä on hoitoalalla huutava työvoimapula, joka uuvuttaa jo työssäolevia hoitajia. Kauankohan kestäisi, jos näille maahanmuuttajille koulutettaisiin ensin perus suomen kieli ja sen jälkeen ne koulutettaisiin vaikka lähihoitajiksi,perushoitajiksi,sairaanhoitajiksi jne. Eli olisi maahanmuuttajille suunnattu koulutusohjelma. Uskoisin että hyviä tuloksia saavutettaisiin 5vuodessa.Muuten...onko se huonoa itsetuntoa, että siellä on tummaihoisia hoitajia, jotka ovat ahkeria työläisiä? toivottavasti ei. Eli tuo sinun vertauksesi, että tänne tulee serkunkaimankummit vain suomalaisten lihapatojen ääreen on raivostuttavan harhaanjohtava.

Otat myös vertauskuvaksi Iranin työuran pituuden. 25vuoden työuralla ei ylläpidetä suomalaista yhteiskuntaa. Senhän me Richard molemmat tiedämme? Sillä pidetään yllä Iranilaista yhteiskuntaa, jolla ei ole hyvinvointiyhteiskunnan kanssa mitään tekemistä! Ja mitä tulee potilasjonoihin: hallituksen työryhmät kehittävät kiivaasti järjestelmiä joilla perusterveydenhuolto saadaan joustavammaksi ja sitä kautta erikoissairaanhoidon ylikuormitusta kevennettyä.

Joten. Yhteiskunnassamme on paljon epäkohtia ja parannettavaa. Ja kolumnisti saa paljon lukijoita räväkällä puheenvuorolla. Mutta ei nyt sentään liioitella!

Richard Järnefelt

Hei, Veke! Hyvin kirjoitit, ja toki minä provosoin, ja toki myös tiedän, että maahanmuuttajien lukumäärä ja aiheutuvat ongelmat ovat esim. juuri Ruotsissa Suomea suuremmat.

Mutta pointti on juuri siinä, ettei meidän tarvitsisi hakata päätämme seinään Ruotsin tapaan, vaan voisimme oikeasti oppia jotain siellä tehdyistä virheistä. Nyt näyttää siltä, että teemme samat virheet perässä.

Noita mainitsemiasi maahanmuuttajien koulutusohjelmia on jo, mutta moni kompastuu ja ahdistuu jo kieliopintovaiheessa. Suomen kieli on hyvin vaikea kieli oppia. Pitäisikin ehkä harkita englannin kielen hyväksymistä sen sijaan, se auttaisi monia.

Mutta ihan kokemuksesta tiedän, että maahanmuuttajien joukossa on niitäkin, joiden tavoite ei ole työllistyminen vaan helppo elämä. Se on inhimillistä, mutta suomalaisten kannalta kestämätöntä.

Vaan en katso, että minun tehtäväni suomalaisena edes olisi esittää jotain tutkimustuloksia ja vertailuja eri maiden välillä. Tämähän on minun maani! Tottakai minä saan osaltani päättää, tuleeko tänne esim. somaleita vai eikö tule! Nyt hallitus on varastanut tuon vallan minulta / meiltä, ja se on väärin.

Tunnetko itse oikeasti Irania? Minun täytyy Sinulle paljastaa, että Iranin infrastruktuuri toimii hyvin, elämisen taso kaupungeissa on runsaampi kuin meillä, ja maaseutu on hyvin omavarainen. Ongelmat siellä ovat poliittisia, eivätkä liity eläkeikään, josta kaikki ovat iloisia ja kiitollisia. Ja siellä kyllä kyetään tuottamaan palvelut ilman koko ajan nousevaa eläkeikää. Oletko ajatellut, että miksi Suomi ei pärjää muuten? Koska asiat on jo "ryssitty."

Suomalaisilla ei kohta ole mitään, millä maailmalla "elvistelisivät", koska surkea asioidenhoito on tuhonnut enimmän osan hyvinvointivaltiosta. Kiitos vaan kaikille presidenteille ja hallituksille Koiviston ajasta alkaen, kun tuhositte hyvän maan.

Richard Järnefelt

Missä vi...sa on Facebook-tykkäämisten kuvake ja lukumäärä????

Käyttäjän JennyJrvinen kuva
Jenny Järvinen

Sen verran menee puurot ja vellit sekaisin, että pakko oikaista: "Kun joku kapitalisti kerran keksi haluta halvempaa työvoimaa.."

Todellisuudessahan kapitalisti ei keksinyt haluta halvempaa työvoimaa vaan kapitalistille ei jäänyt muita vaihtoehtoja. Jotta kilpailukyky säilyisi, kansalaisten ääni ajoi kapitalistin ahtaalle ja tilaan, jossa tarvitaan halvempaa työvoimaa, jotta tuotanto voidaan turvata. Kapitalisti ei tässä ole niinkään isäntä kuin renki. Mielestäni kapitalisti on jo koko asia yhteydessä väärä termi, mitä lienet käytät vain provokaatiotarkoituksessa tai sitten koska haluat, että junttisuomalaiset tykkää. Junttisuomalaisella tarkoitan ketä tahansa kansalaista, joka lampaana kulkee perässä, ei ajattele itse ja uskoo arvostelemallasi tavalla niitä samoja politiikkoja tai sitä, joka kovimpaan huutaa..Jos olet yrittäjä, olet riistäjä.

"tuotteille on määrätty maksimihinnat, ja ne on painettu myös tuotteisiin, eli kauppiaiden ahneus on suitsittu." Minkä kauppiaiden? Suomi on täynnä pienyrittäjiä, jotka repivät leivän persnahastaan. Tuotoista on turha haaveilla ja investointeihinkin tarvittaisiin rahaa. Investointeihin, jotka mahdollistaisivat toiminnan jatkumisen. Siitä hommasta on ahneus kaukana, se on taistelua omasta elämästä ja siitä välillä hyvinkin vähästä ruuasta jota pöydässä on. Tarkoitatko kenties näillä kauppiailla todellisuudessa suuria ketjuja? Jos tarkoitat, tarkennus olisi paikallaan. Sillä nämä suuret ketjut luovat sairaitakin markkina-asetelmia, joiden paineessa pienet jäävät jalkoihin ja pikku hiljaa kuolevat.

Täytyy vielä todeta, että Espanja on epäreilu vertaus Suomelle, koska elämme eri maailmoissa monessakin mielessä, joista ilmasto ei ole vähäisin. Jos et ymmärrä ilmastollisia yhteiskunta vaikutuksia, ota selvää.

Kirjoitat paljon asiaa, mutta toisinaan menee yli ja asian vierestä. Olen samaa mieltä kanssasi kansakuntamme epäkohdista, mutta pitäisikö pienen suomalaisen kuitenkin katsoa tosiaan peiliin, eikä aina syyttää sitä jotakuta muuta, kuka se milloinkin sattuu olemaan. Herroja on helppo osoitella, mutta mitä jos muutos lähteekin lähempää..

Richard Järnefelt

Hei, Jenny, ja kiitos perustellusta mielipiteestä! Lienemme aika samaa mieltä, mutta katselemme asiaa eri näkökulmista. Minulle "kapitalisti" ei tietenkään ole pienyrittäjä, joka on monesti 10 kertaa ahtaammalla kuin työssäkäyvä kaverinsa, vaan kapitalisti on joku Wahlroos, jolla on käynyt tuuri, tai joka on perinyt tehtaansa.

Eli kauppiaiden osalta tietenkin tarkoitin ketjuja ja suurimpia kauppiaita. Anteeksi, kun kirjoitin epätarkasti.

Espanja toki hyötyy erittäin paljon ilmastostaan, ja kylmässä asuminen on tietenkin kallista, mutta kyllä meidän ahdingossamme on paljon omaakin syytämme, sekä herrojen että narrien.

Poliitikot ovat kuitenkin ihmisiä, jotka ovat itse pyrkineet päättävään asemaan, joten mielestäni heitä on voitava arvostella- Ei nimittäin pitäisi koskaan pyrkiä päättämään, jos ei ole mitään annettavaa. Tämä neuvoksi liki 200 kansanedustajallekin.

Käyttäjän JormaAhponen kuva
Jorma Ahponen

Mies puhuu asiaa,mutta kansa vaikenee ja nöyrästi vain toteaa tyhmyytensä.

Richard Järnefelt

Kiitos kauniista sanoistasi, Jorma! Toivonpa, että kansa heräisi!

Käyttäjän JariPekkanen kuva
Jari Pekkanen

Ensiksi täytyy kiittää rohkeudesta ottaa näitä asioita esille niiden omilla nimillä.

Toisekseen olen aivan samoilla linjoilla useimmista asioista joita olet esille tuonut.

On alkanut tuntua ,että Suomalaiset ovat olemassa vain valtiota varte , ei niin että valtio olisi kansalaisiaan varten , niinkuin asian kuuluisi käsittääkseni olla.

Mitä enemmän olen saanut faktatietoa näistä ulkomaalaisasioiden hoidosta (muualta kuin tästä blokista) tässä rakkaassa maassamme ,sitä enemmän täytyy kyllä ihmetellä ,miten voidaan oma kansa velvoittaa vain palvelijan ja veronkantajan asemaan samalla kun pelastamme koko muuta maailmaa?

Tottakai herrakerhoilla menee lujaa , bonukset ja tuotantopalkkiot yms pisteytetään niin että saadaan työtätekevien selkänahasta jäljellejääneet rippeet riistettyä omaan pussiin.

Jotain rajaa saisi olla riistossakin.

Suomi OLISI maailman paras paikka SUOMALAISILLE jos tämmöinen holtiton oman kansan kyykytys saataisiin kitkettyä , ja laitettaisiin asiat kuntoon , niin että täällä olisi vielä oikeuksiakin velvollisuuksien rinnalla.

Richard Järnefelt

Jari, kiitos sanoistasi, olemme yhtä mieltä!

Kyllähän minä tiedän aiheuttavani harmeja itselleni, mutta totuutta en voi silti olla sanomatta. Isoimmat taloudelliset harmit ovat tulleet ruotsinkielisen rahan puolelta ja isoimmat ammatilliset harmit kirkon (ev.lut.) puolelta. Vaikka pohjimmiltani tahdon niillekin kummallekin vain hyvää!

Yritetään tehdä Suomesta maailman paras maa suomalaisille, ja toki tähän iloon ovat tervetulleita myös ne ulkomaalaiset, jotka tulevat hyvästä syystä eivätkä vain rahastamaan!

Käyttäjän HeikkiHelenius kuva
Heikki Helenius

Mahtavasti kirjoitettu. Itse olen joutunut törmäämään useasti sellaiseen ilmiöön, kun hiukan edes näytän isänmaallisuuttani tahi olen ylpeä isovanhempieni uhrauksista itsenäisyytemme kynnyksellä, niin minut leimataan samassa hetkessä rasistiksi. En millään pysty ymmärtämään miten osan meistä ajatusmaailma on muuttunut sellaiseksi. Jos olet isänmaallinen ja ylpeästi suomalainen, niin ei se tarkoita sitä, että olisit rasisti.

Ja mitä maahanmuuttoon tulee, niin mielestäni täälläkin pitäisi ottaa käyttöön käytäntö joka velvoittaa maahanmuuttajan suorittamaan "kansalais kokeen" esimerkiksi kahden vuoden sisällä maahanmuutosta. Kokeeseen voisi sisällyttää hieman meidän historian tuntemusta ja tärkeimpänä kuitenkin olisi kielikoe. Helpommin nämäkin sossuelätit siis saisivat töitä, kun osaisivat puhua suomea ja näin heistäkin tulisi osa toimivaa yhteisöä.

Jos tänne meidän rakentamaamme maahan haluaa tulla asumaan, niin täällä täytyy pelata meidän säännöillä. Omaa kulttuuria ja taustaa ei tietenkään tarvitse unohtaa, mutta silti täällä pätee meidän säännöt.

Ja lopuksi.. Olen isänmaallinen, olen suomalainen ja uskallan kulkea pää pystyssä sekä sanoa sen suoraan.

Richard Järnefelt

Hyvin sanottu, Heikki, samanlainen kokemus on varmaan monellakin isänmaanystävällä!

Mutta siitähän ei meille ole annettu lupaa loukkaantua, jos tänne tulijat pitävät jatkuvasti omaa kulttuuriaan maailman parhaana, vaikka syövätkin meidän leipäämme. Eikä siitäkään sovi välittää, että jotkut tänne tunkeneet pitävät uskontoamme vääränä ja meitä itseämme likaisina sikoina.

Sehän on vain kivaa, monikulttuurista värinää, mutta auta armias, jos suomalainen on tippaakaan isänmaallinen!!

Mielestäni meidän pitäisi tyhjentää Suomi muista kuin aivan oikeista pakolaisista (niitäkin on) ja avioliiton, työn tai opiskelun perässä tulleista ulkomaalaisista. Sosiaaliturvashoppailijat olisi laitettava matkoihinsa, kansalaisuudesta riippumatta.

Eero Uusitalo

Tästä toisenlaista näkökulmaa maamme maahanmuuttopolitiikkaan: Kyllä tässä maassa osataan häätää jo aika monenlaisia. Seurasin vierestä, miten 5 vuotta maassa ollut täydellistä suomea puhuva ja kirjoittava korkeakoulutettu reilu kolmekymppinen oltiin lähettämässä takaisin kotimaahansa, kun "meillä on jo tarpeeksi työvoimaa IT-alalla". Kaveri halusi jäädä, mutta ei annettu. Töitäkin olisi ollut, jos työlupa oltaisiin annettu. Viranomaisten asenne oli se, että väkipakolla pois jos ei suosiolla lähde.

Kyseessä oli valkoinen kristitty mies, mutta valitettavasti Kanadan kansalainen. Ei tänne ilmeisesti sellaisia haluta töitä tekemään ja veroja maksamaan, kun ei täyty mikään tarpeellisista kriteereistä (pakolainen / EU-maan kansalainen).

Lopulta tilanne ratkesi sillä, että hän kosi tyttöystäväänsä ja siitä pikavauhdilla naimisiin. Mutta tähän maahan ei häntä enää huvittanut jäädä, vaikka tällä lupa myöntyikin.

Eräänlaista tämän maan itsensä tappamista tämäkin.

Käyttäjän VilleHaukka kuva
Ville Haukka

tekstin kirjoittajia tästä maasta ei kyllä puutu mutta tekijöitä sitten puuttuukin...

Richard Järnefelt

"Toisille annan toiset askareet, vaan sinulta, lapseni, tahdon, että kaarisillan teet."

Aale Tynni

Richard Järnefelt

Suomessa on kahden tason ulkomaalaisia. Rehelliset, työssäkäyvät tai parisuhteen takia maahan haluavat joutuvat nöyryyttäviin haastatteluihin, jossa kysytään kaikki jopa seksitapoihin saakka. Maahan ei helpolla pääse, ja myönteisessäkin tapauksessa joutuu jonottamaan jopa vuoden. Jokainen paperi maksaa satoja euroja, ja maksaa täytyy, vaikkei lupaa koskaan saisikaan.

Sitten ovat ne toiset, jotka "hukkaavat" passinsa, jottei turvapaikkashoppailu paljastu, hokevat olevansa "refugee", ja kertovat epätosia tarinoita omasta pakolaisuudestaan. Heitä ei kukaan estä, he pääsevät maahan samantien, he eivät maksa penniäkään mistään hakemuksestaan, heille annetaan ruoka ja asunto ja kivasti myös shoppailurahaa, ja jos joku heidän todellinen tai vähemmän todellinen perheenjäsenensä haluaa myös ilmaiseen Suomeen, Suomi maksaa jopa lentoliput.

Olemmeko ihan pimeitä?

Mika Kujala

Hieno kirjoitus Richard. Valitettavasti ole kanssasi samaa mieltä. Vaikutuskeinot vain melko vähissä kun mielipidettäkään ei uskalla julkaista jos se poikkeaa hallituksen hyväksymästä linjasta.

Käyttäjän ArtoKivineva kuva
Arto Kivineva

Olen täysin samaa mieltä Richardin kanssa! Minua ainakin rehellisesti sanoen pelottaa koko tämä meno nykysuomessa ja EU:ssa! Tuntuu siltä että me Suomalaiset ollaan omassa maassa 2-luokan kansalaisia, ja tämän päivän Tarja Cronbergin kirjoitus sai minut ainakin voimaan pahoin: "Karjalainen-lehden haastattelema europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) esittää nuorisotakuuta työttömille espanjalaisnuorille. Suomen järjestämänä, kuinkas muuten.

Suomen pitäisi järjestelmällisesti tarjota työpaikkoja työttömille espanjalaisnuorille. Cronbergin esityksen mukaan Suomen tulisi kiintiöidä jollakin aikavälillä esimerkiksi 50  000 opiskelu- tai työpaikkaa espanjalaisille nuorille.

“Ainutlaatuinen tilaisuus”, “hyvä mahdollisuus”, parlamentaarikko luonnehtii ja muistuttaa, että Suomella on työvoimapula edessä.Cronberg toivoo myös Kreikan lainojen anteeksiantoa!!
Tämä kirjoitus osoittaa jo aikamoista suoranaista tyhmyyttä, pitäisihän nyt ensin olla töitä Suomen valmistuneille nuorille ennekuin tänne aletaan rahtaamaan 50 tuhatta Espanjan nuorisotyötöntä! ja toiseksi jos annamme anteeksi Kreikan velat kohta muutkin kriisimaat vaatii sitä ja maksajana on Suomalainen veronmaksaja! eli takaukset menevät maksuun!
Jos tämä on vastuuta niin vaarallista sellaista, huh huh!

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

On mielenkiintoista todeta, kun viimeisimmästäkin kirjoituksesta on jo vuosia, että Suomi on edelleen täysin vapaassa pudotuksessa ja tilanne entisestään huomattavasti huonontunut. Täytyy sanoa suomalaisten olevan lammaskansaa ja ilmeisesti tykkäävän raipaniskusta, ei tämä muuten mahdollista ole. Jotkut huru-ukot- ja akat vieläkin soittavat kaunovirttä Eu:n ja euron ihanuudesta....hohhoijaa

Toimituksen poiminnat